Kaupunginpuutarhuri Jari Vienolasta Keuruun kehittäjä: "Kaikki näkyy, mitä jätämme tekemättä"

Harvassa ovat Keuruun katukuvassa ne kohteet, joissa ei kaupunginpuutarhuri Jari Vienolan kädenjälki näkyisi. Yli 40-vuotisen työuran taakseen virallisesti lokakuun alussa jättävä Vienola on Suomen ensimmäinen kunnanpuutarhuri. Työnkuva on vuosikymmenten aikana laajentunut. Kun mies näytti kykynsä, myös luottamus ja sitä myöten vastuu kasvoivat.

Puistot, uimarannat, leikkikentät, liikuntapuistot, yleensä kaupungin yleisten alueiden suunnittelu ovat kuuluneet Vienolan työnkuvaan. Talviaikaan vastuualueeseen kuuluivat myös konekeskus ja kaavateiden kunnossapitotyöt.

Vienola ja hänen vetämänsä puisto-osasto sai vastaanottaa Keurusseudun Yrittäjien myöntämän vuoden 2015 Keurusseudun kehittäjä-palkinnon.

– Jari Vienola on suunnitellut ja luonut kotikaupungistamme kauniin ja viihtyisän elinympäristön. Tästä on meille asukkaille ja turisteille jokapäiväinen ilo. Saamme kuulla jatkuvasti vierailtamme kuinka Keuruulla on siistiä ja hienosti hoidetut kukka- ja muut istutukset, palkinnon myöntämisperusteluissa todetaan.

Palkinto luovutettiin Vienolalle perinteiseen tapaan Keuruun markkinoilla sunnuntaina.

Kunnianosoitus pitkäaikaisesta työstä

Keuruulaissyntyinen Vienola on kiitollinen siitä, että Keuruulla päättäjät ovat ymmärtäneet suunnitellun ja hyvin hoidetun ympäristön merkityksen. Välillä on ollut taloudellisesti kireämpiä aikoja, jolloin ympäristön hoitoon ei ollut riittävästi resursseja käytettävissä ja se kuului heti kriittisenä palautteena.

– Kaikki se näkyy, mitä teemme tai jätämme tekemättä.

Kukkaistutuksista tehdään Vienolan mukaan joka kesä erilaisia. Hankalimpia ovat sateiset kesät, jolloin vaarana on kukkien kasvitaudit.

– Tänä kesänä kukat, jotka kestävät sadetta eivät silti kukoista, koska ei ole ollut lämmintä.

Vanhan Keuruun alue ja Kurkisaaren virkistysalue ovat luku erikseen Vienolan työkentässä. Aiemmin täysin luonnontilainen ja käyttämätön saari rakennettiin viihtyisäksi ulkoilu- ja virkistysalueeksi Vienolan laatiman suunnitelman mukaisesti. Hänen käsialaansa ovat myös saareen vievät kaksi kaunista siltaa.

Vienola katsoo, että kaupunkikuvan kannalta on tärkeää, että paikat pidetään kunnossa. Mikäli leikkikentistä, uimarannoista ja liikuntapuistoista ei huolehdita, se antaa ikävän kuvan ja varsin nopeasti ihmiset niistä huomauttavat. Vienola toiveissa on, että kaupunginpuutarhurin paikka täytetään hänen jälkeensä. Tehtävään tarvitaan suunnittelun taitava, ja budjettineuvotteluissa puolensa pitävä henkilö. Omaa hiljaista tietoaan hän on jo jakanut työntekijöilleen.

Viidennen kerran jaetun Keuruun kehittäjäpalkinnon Vienola katsoo olevan arvokas kunnianosoitus pitkäaikaisesta työstä. Hän muistuttaa kaupunkikuvan ylläpidon olevan kuitenkin tiimityötä, josta oman osansa kantavat myös luotettavat työntekijät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.