Keuruulta Syyriaan kemiallisten aseiden kimppuun

Keuruun Pioneerirykmentin sotilaita on lähdössä kuumaan paikkaan. Keuruulla palveleva Suomen maavoimien suojeluosasto (SEO) valmistautuu nimittäin osallistumaan Tanskan ja Norjan mukana kansainväliseen merikuljetusopertaatioon, jonka tehtävänä on kemiallisen aseen materiaalikonttien kuljetus ja merikuljetusten suojaaminen Syyrian Latakian -satamasta edelleen hävitettäväksi. Operaatio tukee kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n ja YK:n toimintaa Syyrian kemiallisen asekyvyn hävittämiseksi.

Suomalaisen suojeluosaston vahvuus on noin kymmenen henkilöä, ja se koostuu pääosin puolustusvoimien palkatusta henkilöstöstä. Lisäksi osastoon kuuluu Sotilaslääketieteen keskuksen henkilökuntaa. Osastoa voidaan laajentaa merikuljetusoperaatiossa enintään 20 sotilaaseen.

Suojeluosasto tuottaa riskiarvioita operaation johdolle, toteuttaa suojelutiedustelu- ja valvontatehtäviä lastauksen, kuljetuksen ja purkamisen aikana, ottaa tarvittaessa näytteitä ja tekee alustavan näytteiden tunnistamisen. Lisäksi osasto varautuu osallistumaan puhdistustehtäviin ja suojelulääkintään alus- ja satamaympäristöissä.

Operaation suunniteltu kesto on enintään kolme kuukautta. Alustavasti operaatioalueeseen kuuluvat Syyria, Libanon, Kypros ja muut kohteet, joihin laivasto-osasto tukeutuu.

Osallistuminen Syyrian kemiallisten aseiden hävittämiseen tukee Suomen kansallisen puolustuskyvyn ja suojelun erikoisosaamisen kehittämistä. Lisäksi osallistuminen tukee pohjoismaista kriisinhallinta- ja suojeluyhteistyötä.

Maavoimien suojelun erikoisosastosta (SEO) pääosin koottu joukko edustaa kansallista erityisosaamista suojelualalla. Nato arvioi joukon toiminnan vuonna 2010 erittäin korkealle tasolle.

Suomalainen suojeluosasto siirtyy Kyprokselle ja valmistautuu liittymään tanskalais-norjalaiseen laivasto-osastoon 11–12.12.2013 aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.