Kimmo Mikander: Mikkelin vikkelin mies

Urheiluhullu, talousosaaja, ihminen, joka luo ympärilleen myönteisen ilmapiirin. Mikkelin kaupungista ei juurikaan kuulu pahaa sanottavaa kaupunginjohtaja Kimmo Mikanderista, 43 (kok.).

Päinvastoin. Moni mikkeliläinen vaikuttaa aidosti harmistuneelta kuullessaan Mikanderin tavoittelevan Jyväskylän kaupunginjohtajan pestiä.

– Meidän pitäisi nyt sanoa, että huonon saatte, jos hänet otatte, koska me haluamme pitää hänet täällä, sanoo kaupungin ex-työntekijä.

– Yllättyisin, jos hänet joku haukkuisi. Meitä pikkuisen harmittaa, jos hänet viette, kuuluu puolestaan Mikkelin kunnallispolitiikasta ei-kokoomuslaisen poliitikon lausunto.

Ylioppilaaksi rimaa hipoen

Kimmo Mikander syntyi vuonna 1971 Kerimäellä osuuskauppaa hoitavien vanhempien esikoiseksi. Perhe muutti useaan otteeseen ympäri Etelä-Savoa, kunnes asettui Hirvensalmelle Kimmo-pojan ollessa 11-vuotias.

Koulussa ja lukiossa Mikanderia ei juuri opiskelu kiinnostanut. Kirjoitukset hän selvitti rimaa hipoen B:n papereilla.

Eräs opettajista kertoo Mikanderin itsensä hymyssä suin muistuttaneen, että opettaja oli antanut hänelle lukiossa peikkotarran huomautukseksi siitä, että kotiläksyt olisi syytä tehdä.

– Peikkotarra näyttää tehonneen. Ei meistä opettajista varmaan kukaan silloin osannut ajatella, että hänestä tulisi kaupunginjohtaja. Hän taisi pitää kynttilää vakan alla, opettaja naurahtaa.

Insinööri, varatuomari ja ekonomi

Nuori mies ajautui opiskelemaan maanmittausinsinööriksi, mutta huomasi jo opiskellessaan haluavansa mieluummin lakimieheksi. Toisella yrittämällä Mikander pääsi Helsinkiin oikeustiedettä opiskelemaan.

29-vuotiaana Mikanderilla oli paitsi maanmittaussinsinöörin, myös varatuomarin tittelit taskussaan.

Mikander päätti suunnata asianajajaksi ja ehdotti mikkeliläisen asianajotoimiston vetäjälle, että tämä tarvitsisi avustajaa. Mikanderin tarjous sattui oikeaan aikaan, hän sai töitä ja pian omiakin asiakkaita asianajajana.

Miestä muistellaan asianajotoimistossa lämmöllä. Erityisesti Mikander sai kiitosta kyvystään tulla toimeen ihmisten kanssa. Hän ei esimerkiksi riitautunut vastapuolen kanssa tarpeettomasti.

Lopussa Mikanderilla oli mahdollisuus osakkuuteen asianajotoimistossa, mutta miehen mieli paloi jo politiikkaan. Hän oli jo liittynyt kokoomukseen ja mukana kotikuntansa Hirvensalmen kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa. Siirtyminen Mikkelin kaupunginlakimieheksi kävi luontevaksi seuraavaksi askeleeksi.

Samalla Mikander opiskeli itselleen jo kolmatta, tällä kertaa kauppatieteen maisterin tutkintoa pääaineena rahoitus, yritysjuridiikka ja laskentatoimi.

Myös Mikanderin perhe oli kasvanut. Kotona Hirvensalmella häntä odottivat puoliso Anne ja kaksi pientä tytärtä.

Mikkelin johtoon 35-vuotiaana

Mikkelin kaupunginlakimiehen tehtävistä alkoi Mikanderin rakettimainen urakehitys. Hän ehti olla tehtävässä vain puolitoista vuotta, kun avoimeksi tuli kaupunginjohtajan paikka.

Juuri silloin Mikkelin talous mateli, meneillään olivat yt-neuvottelut ja maalaiskunnan ja Anttolan yhdistymisestä kaupunkiin oli jäänyt epäselvä kolmen kaupunginjohtajan malli, josta haluttiin eroon.

– Selvää superhakijaa ei ollut, vaan kaikilla oli jotakin epävarmuusalueita. Mikander tunnettiin jo luotettavana, osaavana ja pontevana kaverina, eräs poliitikko muistelee.

Mikander oli sopivasti tarjolla. Lopulta hän voitti kaupunginjohtajavaalissa SDP:n tukeman Jyväskylän maalaiskunnan silloisen kunnanjohtajan Arto Lepistön äänin 47–33.

Useampi kaupungin vaikuttaja mainitsee Mikanderin ottaneen nopeasti kaupungin talouden näppeihinsä. Miehen nuoruus herätti kuitenkin monessa epäilyä, olihan hän kaupunginjohtajaksi tullessaan vain 35-vuotias.

– Yllätyin itsekin, kuinka nopeasti hän ajoi itsensä sisään. Toki hän sai loistavan lähdön, kun saimme hyviä ihmisiä ympärille johtoryhmään, eräs keskeinen vaikuttaja toteaa.

Mikanderin seitsemän kuntajohtajavuoden aikana kaupunki on tahkonnut ylijäämäisiä tilinpäätöksiä viime vuotta lukuun ottamatta.

– Kun oli niitä huonoja vuosia, hän seurasi taloutta tosi tarkkaan ja seuraa edelleenkin. Viivan alle pitää jäädä jotakin, jos ei jää, niin puristus on päällä. Patistaa kyllä päättäjiä ja henkilökuntaa, vaikuttaja toteaa.

Talousmiehellä velkainen kaupunki

Mikanderin aikana Mikkeliin on liitetty Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen kunnat. Samaan aikaan on pystytty myös kohottamaan kaupungin kasvoja. Mikkelin kuuluisan torin alle rakennettiin muutama vuosi sitten uusi pysäköintilaitos, kaupunki sai myös uuden kävelykeskustan ja sinne kaksi uhkeaa kauppakeskusta. Uusi keskusta valittiin Suomen vuoden 2012 kaupunkikeskustaksi.

Pelkästään Mikanderin ansioksi keskustan kehittämistä ei voi kuitenkaan laskea, sillä hankkeet oli laitettu alulle jo ennen häntä.

Mikanderin talousmiehen maineesta huolimatta Mikkelin tilanne näyttää masentavan samankaltaiselta kuin Jyväskylän: yt-neuvottelut ovat taas päällä ja pikkukouluja lakkautetaan. Mikkelillä oli velkaa viime vuoden lopussa hivenen enemmän kuin Jyväskylällä: 3 110 euroa asukasta kohden (Jyväskylä 2 948 euroa/asukas).

Veroprosenttikin on sama: 20,0. Työttömyys riivaa Mikkeliä kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin Jyväskylää.

Arvokokoomuslainen Kataisen linjalla

Työskentelytavoiltaan Mikanderin kerrotaan olevan perehtyvä mutta nopea. Kaupunginhallituksessa työ sujuu yleensä ripeään tahtiin.

– Joskus hän on vähän kärsimätön ja saattaa puhua päälle. Toisaalta, jos hallitus alkaa olla vastaan, hän vetää takaisin, eikä ota itseensä, vaikuttaja toteaa.

Mikanderin kerrotaan onnistuneen luomaan myönteisen vireen ja hyvän hengen ympärilleen kaupungin johtoon.

Lähikuukausiin mahtuu kuitenkin ainakin yksi kriisi erään johtavan kunnallispoliitikon ja Mikanderin välillä. Kiista koski luottamusmiespalkkioita, joita poliitikko olisi halunnut saada lähes kaikista edustustilaisuuksista – lukuisammista kuin mihin Mikanderin sietokyky ja tulkinta palkkiosäännöstä ylsi. Seurauksena oli paikallinen kohu ja pikainen selvennys palkkiosääntöön. Poliitikon ja Mikanderin välit viilenivät, mutta jos joku jupakassa ryvettyi, se ei ollut ainakaan Mikander.

Mikanderia ei pidetä yleisesti kovinkaan oikeistolaisena. Esimerkiksi aiemmin yksityistettyä terveydenhuoltoa on vedetty hänen aikanaan takaisin kaupungin omaksi toiminnaksi. Itse Mikander kuvaa itseään arvokokoomuslaiseksi Jyrki Kataisen linjan kulkijaksi.

Karkkilakko pitää, maraton vetää

Yksityiselämänsä Mikander pitää visusti itsellään. Se tiedetään, että Mikander on "family man". Vaimo ja kaksi tytärtä ovat miehelle läheisiä. Kosteilla jatkoilla Mikanderia ei näy, vaan työpäivän ja pakollisten edustustilaisuuksien jälkeen auton keula kääntyy herkästi Hirvensalmella järven rannalla odottavaa kotia kohti.

Kaksi varmaa riippuvuutta Mikanderilla silti on: urheilu ja karkki, erityisesti merirosvorahat, joita mies jäysti aiemmin pussitolkulla, ennen kuin päätyi karkkiabsolutistiksi vuosi sitten.

Sen sijaan urheilu vie Mikanderia edelleen.

– Se on ihan asteella yliannostus. Hänhän on ihan ajokoiran näköinenkin, eräs Mikanderia läheltä seurannut naurahtaa.

Mies nähtiin juoksemassa myös äskettäin järjestetyllä Jyväskylän Finlandia Marathonilla, jossa hän sijoittui puolimaratonilla 41:ksi ajalla 1.28.13. Juoksemisen lisäksi Mikanderille kelpaavat ainakin hiihto, suunnistus ja pyöräily.

Mikkeliläiset ovat myös päässeet kaupunginjohtajansa kanssa juoksemaan erilaisissa tempauksissa, joita Mikander on ollut järjestämässä.

–?Kimmossa on sellainen hellyttävä, utelias puoli, että hän mielellään lähtee mukaan uusiin asioihin. Tavallisten ihmisten parissa hän osaa olla luontevasti, eräs taustavaikuttaja toteaa.

Mikkelin Mikanderista välittyy lähes särötön kuva. Ei skandaaleja, ei räyhäävää luonnetta eikä varsinkaan terveysongelmia. Lisäksi miehellä näyttää olevan ilmiömäinen kyky laskea korttinsa oikein.

Nähtäväksi jää, onko hän Jyväskylän kaupunginjohtajakisassa jälleen oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

 

Kuka?

Kimmo Mikander

Syntynyt: Kerimäellä 1971.

Työ: Mikkelin kaupunginjohtaja 2007–.

Koulutus: Oikeustieteiden kandidaatti, kauppatieteen maisteri ja maanmittausinsinööri.

Kielitaito: Englanti hyvä, ruotsi tyydyttävä, venäjä alkeet.

Asuu: Mikkelin naapurikunnassa Hirvensalmella.

Perhe: Puoliso Anne ja kaksi tytärtä.

 

Julkaistu Keskisuomalaisessa 26.9.2014.