Kinkun savustus ei ole hätäisen hommaa

Äänekoskelaisella Erkki Kautolla meni joulun alla yksi yökin komeasti savustuspuuhissa. Kauton omatekoisessa savustusuunissa kypsyi joulukinkun lisäksi kaksi kylkirullaa, joita piti vahtia lähes herkeämättä. - Lämpötilan kanssa on oltava tarkkana. Uuni pidetään ensimmäiset 10-12 tuntia 60 asteessa. Ei haittaa, jos lämpötila menee sen alle, mutta yli ei saa mennä, Kautto painottaa.

Uunin ja lihojen lämpötilaa hän seuraa uunin ulkopuolella olevista mittareista. Loppuvaiheessa uunin lämpötila nostetaan vähitellen 80 asteeseen. Kinkku on valmis, kun sen sisälämpö on 75 astetta.

- Reilun kuuden kilon kinkku kypsyi 24 tunnissa.

Savustukseen soveltuu Kauton mukaan vain hyvin kuiva ja kuoreton leppäklapi. Vähän katajaakin voi laittaa sekaan.

- Paljoa ei saa panna. Pari kolme noin 20 senttiä pitkää oksaa, Kautto neuvoo.

Savustusuunin kyljessä Kautolla on erillinen savunkehittäjä, josta akvaariopuhallin puhaltaa koko ajan lisää savua uuniin. Matalassa lämpötilassa savua pitää olla reilusti. Savunkehittäjän ansiosta savua riittää, vaikka uunissa olisi pelkkä hiillos.

Kautto kehuu, että kinkusta on aina tullut hyvä. Kalkkunaakin hän on savustanut, ja se suorastaan sulaa suuhun.

- Lihan savustaminen ei onnistu ihan kylmiltään. Pitää tietää, mitä tekee. On vain alettava rohkeasti tekemään. Kyllä se onnistuu, kun ei hosu, Kautto rohkaisee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Suomi

Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Saunalautta karille Päijänteellä yön pimeinä tunteina: "Hakkasi kiviin ja vaurioita olisi kohta tullut"

Kaksio tuhoutui tulipalossa Jyväskylän Sarvivuoressa – palovaroitin ei hälyttänyt

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut keuruulainen HT Laser on vesileikkauksen ja lasertekniikoiden pioneeri

Digiajan Kylli-täti kuvittaa tilaisuudet kiinnostaviksi – yrittäjäpalkittu Linda Saukko-Rauta on pelastanut monta seminaaria oivalluksillaan ja piirroksillaan

Näin valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneille yrityksille on käynyt – kansainvälisiä menestyksiä ja konkursseja

"Hirveiden olosuhteiden" Kyläseppärallissa dramatiikkaa Petäjävedellä – "Ei tämä liian vakavaa ole", naureskeli ulos rysäyttänyt Lievestuoreen Tomi Mäkinen

Keski-Suomen yritysten palkintosade jatkui – Keuruulainen HT Laser sai Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Vanhassa vara parempi: Silti J-P Hytönen ei lupaa jahdata JYPin maalitilaston ykkössijaa – katso kaikki maalit videolta

Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi hirvikolarissa Nelostiellä Äänekoskella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.