Kinkun savustus ei ole hätäisen hommaa

Äänekoskelaisella Erkki Kautolla meni joulun alla yksi yökin komeasti savustuspuuhissa. Kauton omatekoisessa savustusuunissa kypsyi joulukinkun lisäksi kaksi kylkirullaa, joita piti vahtia lähes herkeämättä. - Lämpötilan kanssa on oltava tarkkana. Uuni pidetään ensimmäiset 10-12 tuntia 60 asteessa. Ei haittaa, jos lämpötila menee sen alle, mutta yli ei saa mennä, Kautto painottaa.

Uunin ja lihojen lämpötilaa hän seuraa uunin ulkopuolella olevista mittareista. Loppuvaiheessa uunin lämpötila nostetaan vähitellen 80 asteeseen. Kinkku on valmis, kun sen sisälämpö on 75 astetta.

- Reilun kuuden kilon kinkku kypsyi 24 tunnissa.

Savustukseen soveltuu Kauton mukaan vain hyvin kuiva ja kuoreton leppäklapi. Vähän katajaakin voi laittaa sekaan.

- Paljoa ei saa panna. Pari kolme noin 20 senttiä pitkää oksaa, Kautto neuvoo.

Savustusuunin kyljessä Kautolla on erillinen savunkehittäjä, josta akvaariopuhallin puhaltaa koko ajan lisää savua uuniin. Matalassa lämpötilassa savua pitää olla reilusti. Savunkehittäjän ansiosta savua riittää, vaikka uunissa olisi pelkkä hiillos.

Kautto kehuu, että kinkusta on aina tullut hyvä. Kalkkunaakin hän on savustanut, ja se suorastaan sulaa suuhun.

- Lihan savustaminen ei onnistu ihan kylmiltään. Pitää tietää, mitä tekee. On vain alettava rohkeasti tekemään. Kyllä se onnistuu, kun ei hosu, Kautto rohkaisee.