Korpilahden tuulivoiman mittaaminen alkaa syyskuussa

TuuliWatti Oy pystyttää syyskuussa Korpilahden Maatianvuoreen 120 metriä korkean mittausmaston. Maston mittaustulokset ovat ratkaisevan tärkeitä Maatianvuoreen suunnitellun viiden tuulivoimalan hankkeessa.

– Mittaamme tuulen määrää ja laatua, kertoo tuulivoimapäällikkö Antti Kettunen TuuliWatti Oy:stä.

Tuulen laadun tutkimisessa on tässä yhteydessä kyse turbulenssista eli ilman virtauksen nopeuden ja suunnan vaihtelusta. Sisämaassa turbulenssia aiheuttaa Kettusen mukaan maaston muodot.

– Turbulenttisuudesta on haittaa, se rasittaa laitteistoa. Turbulenssia mittaamalla osaamme valita oikeanlaiset laitetyypit.

Ensimmäisiä mittaustuloksia päästään tutkimaan puolen vuoden kuluttua, mutta vasta vuoden kulutta tietoa on riittävästi, jotta hankkeen toteutumisesta voidaan päättää. Samalla TuuliWatti Oy hakee tarvittavia lupia.

Keski-Suomen ELY -keskus on päättänyt, että Maatianvuoren tuulivoimapuistohankkeeseen ei sovelleta ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain mukaista arviointimenettelyä. Itse tuulivoimaloiden rakentamiseen tarvitaan Jyväskylän kaupungin suunnittelutarveratkaisu, joka käsitellään lautakuntatasolla.

Maatianvuoreen on suunniteltu viisi 4,5 megawatin tuulivoimalaa. Viiden turbiinin yhteinen teho olisi 15–25 megawattia, niiden napakorkeus olisi 140 metriä ja enimmäiskorkeus 210 metriä.

St!:n ja S-voiman yhdessä omistamalla TuuliWatti Oy:llä on tuulivoimaloita Porin Tahkoluodossa, Simossa, Iissä ja Tervolassa. Yhtiö tähtää lähivuosina mekittävän tuulivoimakapasiteetin rakentamiseen eri puolille Suomea. Laajennus- ja uudishankkeita on vireillä ja käynnissä yhteensä 15 paikkakunnalla. Viime keväänä käyttöön vihitty Tervolan tuulipuisto on Suomen ensimmäinen sisämaan tuulipuisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.