Kotimaa24: Jeesus-viittausten poisto voi olla tekijänoikeusrikkomus

Jyväskyläläisen Vaajakummun koulun aikomus poistaa Jeesus-viittaukset kevätjuhlalaulusta saattaisi täyttää tekijänoikeusrikkomuksen tunnusmerkit, uutisoi Kotimaa24-verkkosivusto.

Keskisuomalainen kertoi 26. toukokuuta, että kirjailija, runoilija Anna-Mari Kaskisen sanoittaman ja Pekka Simojoen säveltämän Jäähyväiset-laulun sanoja muutettiin Vaajakummun koulun kevätjuhlaa varten. Uudet sanat oli saatu toisesta koulusta, jossa laulua oli laulettu.

Vaajakummun koulun versiossa laulun säkeistöstä poistettiin aluksi viittaus Jeesukseen. Alkuperäisessä versiossa sanat kuuluvat: On yksi, joka pysyy, kaiken ymmärtää: Jeesus vierellemme jää. Uudessa versiossa sama kuuluu: Muista, että kanssa hyvän ystävän voit jakaa ilon sekä ikävän.

Koulussa vietettiin kevätjuhlaa maanantaina. Muunnettuja sanoja ei kuitenkaan lopulta käytetty, vaan laulusta laulettiin vain alkuosa.

Tekijänoikeusjärjestö Teoston lakimies Juho Kaitamaa toteaa Kotimaa24:lle, että Kaskisen sanojen muuttamisessa on todennäköisesti kyse tekijän moraalisten oikeuksien loukkaamisesta, joka voi olla tekijänoikeusrikkomus.

Jos asia etenisi oikeuteen, seurauksena saattaisi sivuston mukaan olla sakkotuomio.

- Jos laulussa on tavoiteltu hengellistä tai uskonnollista näkemystä ja sitä tarkoitusta on muutettu, tekijä voi kysyä, miksi häneltä ei ole kysytty asiaan lupaa. Jos lupaa ei ole, kappaletta ei saisi esittää uusin sanoin. Opetuslaitoksessa pitäisi olla selvää, että kysytään lupa, Kaitamaa sanoo Kotimaa24:lle.

Kaitamaa kuitenkin muistuttaa, että tekijänoikeuksiin liittyy paljon tapauskohtaista arvioitavuutta eikä laki ole kaikilta osin selvärajainen.

Koulu ei kysynyt lupaa sanojen muuttamiseen

Alkuperäiset sanat kirjoittanut Anna-Mari Kaskinen kertoi Keskisuomalaiselle, ettei Vaajakummun koulusta kysytty lupaa laulun sanojen muuttamiseen.

Kaskinen ei kuitenkaan aio asiaa viedä eteenpäin.

– Vaikka olen Teoston jäsen, haluan olla ymmärtäväinen ihmisiä kohtaan. Toivoisin kuitenkin, että laulu laulettaisiin siinä muodossa missä se on. Sanotaan että se on toivomus, mutta en lähde mihinkään asian kanssa riitelemään, Kaskinen kertoo Kotimaa24-sivustolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Suomi

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Jyväskyläläiset Oona, 18, ja Emma, 20, jättivät lentopallon kaksi vuotta sitten – Tulokset alkavat nyt näkyä beach volley -kentillä

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Idea edellä ja tekniikka perässä – Päivi Karjalaisen 15-vuotisjuhlanäyttely käynnisti Wanhan Woimalan kesäkauden

Iskelmä Festivaali tavoittelee kävijäennätystä – lipunmyynti ollut edellisvuosia vilkkaampaa

Näyttelyarvio: Meistä jää terästä ja betonia

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Viherseinäyritys Naavan hallitukseen uusia kovia nimiä - mukaan Nespresson Mike Hecker

Muuramelaisystävykset haluavat rohjeta – Yksi yrittäjistä polkee päivittäin rannekellot repussaan opiskelijayksiöstä postiin

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.