Kuntaliitos muuttaisi monen kadun nimet

Mikäli Jyväskylän kaupunki ja maalaiskunta yhdistyvät, on uudessa kaupungissa edessä melkoinen kadunnimien muutosrumba. Kaiken kaikkiaan 165 kadun tai tien nimi täytyisi muuttaa, kun mukaan lasketaan myös Jyväskylään liittyvän Korpilahden tiestö.

Muutoksia tarvitaan, jotta palokunta, ambulanssit ja poliisi löytäisivät oikeaan osoitteeseen mahdollisimman sutjakkaasti. Vaikka tavoite on helppo ymmärtää, uskotaan muutosten herättävän asukkaissa myös vastarintaa.

- Tunteita herättäviä kohteita nousee esille varmasti, arvioi paikkatietoinsinööri Janne Hartman Jyväskylän kaupungista.

Hartman on varovainen puhumaan tunteikkaista kohteista. Pelkästään karttaa vilkaisemalla voi kuitenkin todeta, että sellaisia löytyy. Esimerkiksi Kirkkotie on kaikissa kolmessa kunnassa ja lisäksi samanniminen katu löytyy Jyväskylän Säynätsalosta.

Erimielisyyttä voi tulla myös muun muassa Huvilatiestä ja etenkin Kauppakadusta, jotka kulkevat nyt sekä Jyväskylässä että Säynätsalossa. Niitä ei aikanaan muutettu, kun Säynätsalo liittyi kaupunkiin 1993.

Periaatteet pohditaan ensin perin pohjin

Kadunnimien muutoksiin on valmistauduttu kaupungin yhdyskuntatoimen tonttiosastolla. Työssä tähdätään siihen, että muutokset tulisivat voimaan vuoden 2009 alusta.

Päällekkäiset kadunnimet on jo kerätty tietokantoihin Keski-Suomen maanmittaustoimistossa. Seuraavaksi on kunnissa vuorossa mietintätyö, jossa sorvataan periaatteet, joiden mukaan muutoksia tehdään.

Hartman korostaa, että työ on vielä alkuvaiheessa, eikä periaatteista ole edes puhuttu.

Periaatteista päätetään aikanaan kunnallisissa toimielimissä, jotka tekevät päätökset myös nimimuutoksista.

Mahdollisuuksia on monia

Kadun- ja tiennimien päällekkäisyyksiä on selvittänyt kartastoteknikko Pekka Sintonen maanmittaustoimistosta. Hän päivittää kuntarajat ylittävää maanmittauslaitoksen digitaalista maastotietokantaa. Hän on myös vuosien mittaan nähnyt, kuinka eri kunnat nimimuutoksia tekevät.

Yksinkertaisin ja "kivuttomin" tapa muutoksissa on vaihtaa kadunnimen loppuosaa. Siten esimerkiksi Kirkkotiestä voisi tulla Kirkkokatu, Kirkkopolku tai Kirkonraitti.

Äänekosken taannoisessa kuntaliitoksessa kadunnimiä muutettiin sillä periaatteella, että nimi vaihtui kadulla, jolla oli vähiten asukkaita.

Tämä oli käytännöllistä enemmistölle, sillä asukkaiden on itse aikanaan ilmoitettava osoitteenmuutoksista viranomaisille ja muille tahoille, kuten lehtiin.

Yksi periaate voisi olla myös muuttaa kahden perättäisen kadun nimi kokonaan uudeksi. Esimerkiksi Äänekoskella Satamakadusta ja Mustanniementiestä tehtiin Vellamontie.

Korpilahdella helppoja tapauksia

Kaiken kaikkiaan uudessa Jyväskylässä nimeä pitäisi pohtia 310 kadun kohdalla. Niistä 146 voisi säilyttää nimensä ennallaan.

Helppoja tapauksia löytyy esimerkiksi Korpilahdelta, jossa asuttamattomien metsäautoteiden uudelleen nimeäminen ei liene ongelma.

- Paljon on myös sellaisia teitä, joiden varrella on vain yksi asunto. Tällaisissa tapauksissa voisi olla mielekästä vaihtaa tiennimen loppuosaa, Pekka Sintonen sanoo.

» Lue lisää maanantain Keskisuomalaisesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.