Kuntaliitos vei eroottisten romaanien hyllyn Vaajakoskelta

Vuoden alussa voimaan tulleen kuntaliitoksen jäljet näkyvät entisessä Jyväskylän maalaiskunnan pääkirjastossa, nykyisessä Vaajakosken aluekirjastossa. Muun muassa huomattava osa Henry Millerin ja Phillip Rothin tuotannosta, kuten myös vaikkapa Émile Zolan naturalismin klassikko Nana ovat vaihtaneet paikkaa, koska Vaajakoskella ei enää ole erillistä eroottisten romaanien hyllyä.Mitä eroottisten romaanien hyllylle tapahtui, Vaajakosken aluekirjaston kirjastonjohtaja Tuija Venäläinen?

– Kuntaliitoksen myötä syntyi uusi kirjastolaitos. Tuolloin käytäntöjä yhdistettiin kaupungin kirjastojen ja myös kaikkien Keski-Suomen Aalto-kirjastojen välillä. Erotiikka putosi pois, kun päätettiin, mitkä ovat ne lajityypit, joita käytetään kaunokirjallisuuden ryhmittämisessä. Erotiikka-lajityyppi ei ollut käytössä muualla kuin maalaiskunnan kirjastoissa.Mistä vaajakoskelaislainaaja nyt löytää eroottiset romaanit?

– Ne on siirretty muun kaunokirjallisuuden joukkoon. Yleinen kaunokirjallisuus on kaikkein suurin ryhmämme.Yleisen kaunokirjallisuuden ohella Vaajakosken aluekirjastossa on edelleen käytössä kahdeksan aiheenmukaista erikoisryhmää: omat hyllynsä on sotakirjoilla, kauhulla, eräaiheilla, tieteiskirjoilla, uskonnollisilla kirjoilla, romantiikalla sekä sarjakuvalla. Kuka tekee päätöksen siitä, sijoitetaanko kirja yleiseen kaunokirjallisuuteen tai vaikkapa romantiikkaan?

– Jyväskylän kirjastojen kirjat tilaa hankinta- ja luettelointiosasto. Helsingissä toimiva BTJ-kirjastopalvelu määrittelee tilattavien kirjojen asiasanat. Jyväskylässä ne vielä tarkastetaan. Lajityypin mukainen ryhmittely perustuu sitten näihin asiasanoihin.Onko lajityypin määrittämisessä usein vaikeuksia?

– Kyllä rajatapauksia tulee aina.Uskonnollinen eräromaani eroottisin painotuksin?

– Moni kirja voitaisiin määritellä hyvin monen genren edustajaksi. Tuollaisissa tapauksissa on sitten vain tehtävä päätös, sijoitetaanko teos johonkin erityiseen vai yleisen kirjallisuuden hyllyyn.