Kuorosodan kamera käy

L ontoon skidit sanoo, et niillon tylsää. Lontoon skidit sanoo, et ei oo tekemistä. Mutta tietääks ne, millaista on Pihtiputaalla? (oh no, oh no) Täällä rock'n'roll on pirun harvinaista.

Niin päästeli punkbiisiä ilmoille pihtiputaalaisbändi Ratsia 30 vuotta sitten, mutta ajat muuttuvat. Tiistai-iltana kirkonkylän nuorisotiloissa ei ollut tylsää, kun paikkakunnan rokkikukko Pete Parkkonen kokosi kuorosotaväkensä yhteen.

- Hienosti alkoi, rennosti ja hauskasti. Ei näiden kanssa voi mitään hirveempää tulla, huokaisi kuorolainen Marja Syrjälä, kun ensimmäiset harjoitukset televisiokameroiden paisteessa olivat kestäneet pari tuntia.

Kuorosota-lähetykset alkavat Nelosella sunnuntaina 14. marraskuuta. Yleisö tipauttaa puhelimillaan kuoroja kelkasta, kunnes voittaja selviää joulun alla.

Muut kuorot tulevat kaupungeista: Oulusta, Kuopiosta, Lahdesta, Helsingistä ja Vantaalta. Siellä on saattanut olla laulajaehdokkaita enemmän kuin Pihtiputaalla.

- Meillä on se etu, että ympäristö ei aseta paineita. Kukaan ei ajattele, että mikä diiva tuo luulee olevansa, vakuutti kuorolaulaja Markku Pulkkinen.

Putaalaiset ovat saaneet naapuriapua 20 henkilön kuoroonsa. Pulkkinen on Viitasaarelta, kinnulalaisia on muutama ja joitakin tulee Haapajärveltä.

Julkkiksia ja nuoria

Kuoronjohtaja Parkkonen oli pari vuotta sitten Idolsissa kolmas ja uhoaa nyt voitontahtoa. Televisiojulkkiksia kuorossa ovat myös Akuutin pihtiputaalaislääkäri Risto Laitila ja Peten isoveli, muusikko Ville Parkkonen.

Peten isäkin, Kari Parkkonen, on kuorossa. Hän on myös SDP:n eduskuntavaaliehdokkaana.

Mutta missä on Pihtiputaan mummo, kuorolauluharrastaja Paula Kivinen?

- Mummo ei ole soittanut haluavansa mukaan, Pete Parkkonen kommentoi.

Mummokuorolta Parkkosen nuorekas kuoro ei vaikutakaan.

Kaikkien ei ole tarvinnut pyrkiä mukaan, sillä kuoron treenaaja ja "Peten pikkuapulaiseksi" itseään luonnehtiva Harri Pekkarinen Kinnulasta on etsinyt lauluihmisiä. Perägrammari-studiota pyörittävänä ja ministeri Mauri Pekkarisen veljenä hänkin on paikallisjulkkis.

- Sain sekunnin aikaa miettiä, kinnulalainen Satu Urpilainen nauroi.

- Soiton tullessa olin navetalla ja sain aikaa kysyä mieheltä. En voisi lähteä, jos hoitaisin tilaa yksin, maanviljelijä Syrjälä sanoi.

Laulava Akuutti

- Minulle tulee kahdesti kiire Akuutin kuvauksiin maanantaiaamuksi Ouluun. Akuutin seitsemän ihmisen ryhmästä on kaksi muutakin Kuorosodassa, Laitila kertoi.

Musiikkipiirien kautta kuoroon päätyivät Seppo Estola, Katja Pieksämäki ja veljensä Marko Haapajärveltä. Katja on laulanut lapsi- ja sekakuorossa ja parissa bändissä ja käynyt musiikkilukion.

- Jännittävää. Mihinkähän soppaan olen taas lusikkani pistänyt, Heimo Meskanen ja väsyneet kädet -bändissä vaikuttava Estola ihmetteli kameroiden keskellä.

Viitasaarelainen Pulkkinen kuuli laulajahausta sattumoisin. Yhteydenotto tuotantoyhtiöön vei miehen koelauluun.

Julkisuuden kirot

Risto Laitilaa mietitytti omassa äänessä pysyminen kuoron keskellä. Ajatus esiintymisestä lavalla 700 ihmisen edessä herätti tv-kasvossa epämääräisiä kauhun tunteita.

Harjoitustauolla kuorolaiset pohtivat asian nurjia puolia. Internettiin tulevat esittelyt tuonevat tylyjäkin kommentteja.

Tuotannon väen kysellessä kenellä olisi aikaa olla nettipäivittäjä, kuoro keksi heti iloisesti Erkki Nikkilän. Hän teki juuri viimeisen työpäivänsä kunnanjohtajana. Nikkilä ei kuitenkaan lupautunut pestiin.

Pihtiputaan kuoron muodostavat Seppo Estola, Teija Hänninen, Ari Kahilainen, Kaisa Kananen, Heidi Kinnunen, Reetta Kinnunen, Risto Laitila, Katja Marttinen, Erkki Nikkilä, Kari Parkkonen, Ville Parkkonen, Harri Pekkarinen, Katja Pieksämäki, Marko Pieksämäki, Markku Pulkkinen, Riikka Siekkinen, Marja Syrjälä, Satu Urpilainen ja Jouni Varis. Yksi nimi varmistuu myöhemmin.

Tukirahat nuorille musikanteilleJos Pihtiputaan kuoro voittaa Kuorosodan, Pete Parkkosen valitsema hyväntekeväisyyskohde saa 40 000 euron voittopotin. Osa puhelinäänestysrahoista tulee kohteelle joka tapauksessa.

Parkkonen on valinnut avustuksen saajaksi Pohjoisen Pihtiputaan musiikkiyhdistys Popi ry:n. Lisäksi osan potista saavat Kinnulan musiikkipiirit.

- Lastenklinikat ja muut ovat hyviä kohteita, mutta halusin antaa rahaa kulttuurille. Toivoisin, että nuorisolla täällä olisi bändikämpät, Parkkonen perusteli valintaansa.

Hän on itse kotoisin Pihtiputaan pohjoiselta Elämäjärven kylältä. Popi on melko nuori yhdistys, joka on järjestänyt kesäleirejä lähinnä bändimusiikista kiinnostuneille lapsille ja nuorille.

Pihtiputaan kuorolaisilta ei pahaa sanaa kuulunut Parkkosen valinnasta. Lapset tarvitsevat tiloja, soittimia ja ohjausta, kuorosta todetaan.