Kuurosokea elää kosketuksesta

Kosketus. Monille se on osoitus hellyydestä. Näin on myös jyväskyläläisessä Laukkarisen perheessä, mutta lisäksi se on yksi tapa kommunikoida. Esimerkiksi perheen isä Roni voi koskettaa vaimoaan Veeraa hellästi selkään kesken arkikiireiden. Näin hän ilmoittaa, että hän on vieressä.

Veera Laukkarinen, 27, on sairastanut kuurosokeutta aiheuttavaa Usherin oireyhtymää lapsesta asti. Hänen näkökykynsä on kaventunut noin 10–20 asteeseen. Kuulokojeella hän ymmärtää selkeän ja rauhallisen puheen, mutta hän lukee myös huulilta.

Laukkarisen perhe on kaksikielinen eli arkipuheessa sekoittuvat sulavasti viittomat ja puhuttu kieli. Äiti esimerkiksi puhuu tyttärensä Lotan kanssa, mutta aviomiehensä Ronin kanssa he käyttävät viittomia ja yleensä Roni myös puhuu samalla. Perheen nuorimmainen, parin kuukauden ikäinen Manu, seuraa jo katseellaan viittomia.

Veera Laukkarinen on lisäksi hämäräsokea, joten kotona valojen pitää aina olla päällä. Ja esimerkiksi ravintolassa perhe pyytää päästä aina kaikista valoisimpaan pöytään. Hämärässä kuten saunassa tai makuuhuoneessa aviopari käyttää taktiiliviittomia eli kädestä käteen viittomia.

– Päivittäinen kosketus on kuurosokealle elintärkeää, Veera Laukkarinen painottaa.

Lue lisää Veera Laukkarisesta perjantain 8.11 Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.