Mänttä-Vilppula mielii junaliikenteen pilotiksi – toiveissa lisävuoroja Tampereen suunnalta

Mänttä-Vilppulan kaupunki ilmoittaa liikenne- ja viestintäministeriölle olevansa halukas yhdeksi alueellisen junaliikenteen tulevista piloteista.

Kaupunki on teettänyt kiireen vilkkaa selvityksiä Tampere–Vilppula-henkilöliikenteen kehittämismahdollisuuksista, ja kaupunginhallitus päätti maanantaina, että hankehakemukseen pannaan niistä tiivistelmä.

Ministeriön pilottihankkeeseen mielivien kuntien tulee jättää hakemuksensa 23.10. mennessä. Koska aikataulu on tiukka, on Mänttä-Vilppulassakin ehditty käydä mahdollisten kumppaneiden – Juupajoen kunnan, Oriveden kaupungin ja Pirkanmaan liiton – kanssa vasta alustavia neuvotteluja.

Hallitus totesi kaupungin tavoitteena pilottihankkeessa olevan esimerkiksi Tampere–Vilppula-radalla kulkevan kiskobussiliikenteen kaksinkertaistamisen.

Kaupunki on valmis siirtämään Vilppulan asematoiminnot Vilppulan keskustaan ja järjestämään Mäntästä liityntäliikennettä junavuoroille. Tulevaisuudessa toiveena on, että junaliikenne ulottuisi Mänttään asti.

– Kaupungin tavoite on saavutettavuuden ja sen myötä elinvoimaisuuden lisääminen ja kehittäminen. Meillä on runsaasti pendelöintiä Mänttä-Vilppulasta Tampereelle, mutta yhtälailla myös Tampereelta Mänttä-Vilppulaan, ja junaliikenteen nykyinen aikataulutus ei tue tätä Tampereelta meille päin matkustamista. Toive olisi saada välille päivittäin neljä lisävuoroa eli kaksi edestakaista matkaa lisää, linjaa tekninen johtaja Hannu Kemppainen.

Ministeriö suunnittelee parhaillaan rautateiden osto- ja velvoiteliikenteen seuraavaa kautta vuodesta 2020 eteenpäin; nykyiset sopimukset ovat voimassa vuoden 2019 loppuun. Kaavailuihin liittyy liikennöinnin pilotointikokeilu yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa.

Pilottikohteiden on määrä olla selvillä marraskuussa, minkä jälkeen alkaa tarkempi suunnittelutyö. Liikennöintisopimukset ja ratakapasiteetin haku on ajoitettu ensi keväälle. Pilottiliikenne käynnistyy joulukuussa 2019 ja jatkuu kesään 2022.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .