Martinjärvi sai "puhtaat paperit" - ei valumia Vapon turvealueelta

Geologian tutkimuskeskus GTK ja Jyväskylän yliopisto selvittivät kaksivuotisessa sedimenttitutkimuksessa turvetuotannon vaikutuksia Keuruun Pihlajaveden Martinjärveen ja Iso-Kivijärveen. Martinjärvi kuuluu Kalmunevan kiistellyn turvetuotantoalueen valumavesiin, Iso-Kivijärven ympärillä ei turpeenottoa ole lainkaan.

Minkä suuntaisia olivat tulokset, tutkimusjohtaja Tommi Kauppila GTK:sta?

– Turvetuotannon aiheuttamia eroja Martinjärven kehitykseen verrattuna Iso-Kivijärveen oli niukasti löydettävissä. Tämä saattaa osittain selittyä Martinjärven hydrologisilla ominaisuuksilla – eli suurella veden vaihtuvuudella – ja yläpuolisen valuma-alueen järvisyydellä, jonka ansiosta suuri osa kuormituksesta poistuu sedimentaatiosta ennen päätymistään Martinjärveen.

Kaiken kaikkiaan Kauppilan mukaan turvetuotannolla ei ole ollut suurisuuntaisia vaikutuksia esimerkiksi hiilen ja kiintoaineksen kertymiseen Martinjärveen. Humuksistumista ja rehevöitymistä vesistössä kuitenkin näkyy.

Sedimenttitutkimuksen tuloksia esiteltiin Keuruulla perjantaina. Niiden perusteella ei pystytty selvästi osoittamaan, kuinka suuri osuus järvien rehevöitymiskehityksestä johtuu turvetuotannosta, metsätaloudesta tai muista ympäristömuutoksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.