Miekoilla huidottiin hallitusti

Jyväskylän Historiallisen Miekkailun Seura ry on pitänyt miekkailuharrastusta yllä jo neljä vuotta. Seuran pitkäaikaisin jäsen, Jukka Salmi, kiinnostui miekoista jo paljon aiemmin.

- Miekat ovat aina olleet mielenkiintoisia esineitä, mutta pääkipinän lajin pariin sain nähdessäni historiallisen miekkailun pääopettajan, Guy Windsorin, esityksen vuonna 2004 Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilla, kertoo Salmi.

Historiallisessa miekkailussa yhdistyy monta eri asiaa. Sen lisäksi, että laji on fyysisesti haastava, se vaatii myös tekniikan tuntemusta. Moni lajin harrastaja onkin kiinnostunut myös miekkailun vanhasta historiasta ja opeista. Miekkailutietouden haaliminen ja vanhojen kirjojen tutkiminen kartuttaa sanalla myös kielitaitoa.

Eri aikakausien miekoilla on omat taistelutapansa. Lajiin koukkuun jäänyt Salmi myöntääkin, että omasta takaa löytyy jo useita erilaisia miekkoja.

- Minulla on kymmenen, eikä niitä ole alkuunkaan tarpeeksi. Historiassa on valtava määrä eri aseita ja tekniikoita, joihin voi keskittyä, ja minua kiinnostavat ne kaikki.