Näin Valio uusii maitotölkin: Jyväskylän Eila ensin kokeilussa

Valio ottaa käyttöön kokonaan uusiutuvasta materiaalista valmistetun maitotölkin ensimmäisenä maailmassa. Käyttöönotto alkaa testivaiheella. Testaus tehdään Eila-kevytmaitojuomissa tammi–maaliskuussa. Eila-maidot ja -piimät valmistetaan Valion Jyväskylän-meijerissä.

Ensimmäiset uudenlaiset pakkaukset ovat kaupoissa Jyväskylän alueella keskiviikkona. Testauksessa mukana olevissa Eila-kevytmaitojuomatölkeissä kerrotaan selkeästi, että tölkki on valmistettu kokonaan uusiutuvista raaka-aineista.

– Testauksella selvitämme, mitä mieltä kuluttajat ovat entistä ekologisemmasta pakkauksesta. Testauksen jälkeen katsomme, etenemmekö kohti 100-prosenttisesti uusiutuvien maitotölkkien pysyvämpää ja laajamittaisempaa käyttöä, kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta kertoo.

Kokonaan uusiutuvien maitotölkkien laajamittaisempi käyttöönotto täytyy joka tapauksessa tehdä asteittain, sillä pakkauksissa käytettävän uusiutuvan muovin saatavuus on vielä rajallista.

Valion tavoitteena on, että tulevaisuudessa se voisi käyttää maitotölkkejä, jotka on valmistettu 100-prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista.

Kokonaan uusiutuvassa maitotölkissä uusiutuvasta materiaalista valmistetaan kartonkiaihio, aihion sisä- ja ulkopinnalla oleva muovikalvo, kierrekorkki ja korkin kaulaosa. Kartonki tehdään puukuidusta, ja uusiutuva muovi valmistetaan sokeriruokoteollisuuden sivuvirtana muodostuvasta kasvietanolista. Uusiutuvat maitotölkit Valiolle toimittaa Tetra Pak.

Tällä hetkellä Valion korkilliset litran maitotölkit on valmistettu 84-prosenttisesti uusiutuvasta materiaalista. Uusiutuvasta materiaalista on valmistettu maitotölkin kartonkiaihio sekä korkki. Korkin kaulaosa ja kartonkiaihion sisä- ja ulkopinnalla oleva muovikalvo ovat öljypohjaista materiaalia, joka ei ole uusiutuvaa.

Kun maitotölkit valmistetaan kokonaan uusiutuvasta materiaalista, vähennetään riippuvuutta öljystä ja säästetään luonnonvaroja.

Kierrätys jatkuu

Kokonaan uusiutuvasta materiaalista valmistetun korkillisen maitotölkin voi kierrättää samalla tavalla kuin nestekartonkipakkaukset yleensäkin. Pakkaus pitää huuhdella, kuivata, litistää ja pakata ja viedä sen jälkeen kartonkikeräysastiaan. Korkin voi jättää paikoilleen tai halutessaan irrottaa ja hävittää energiajätteenä. Uusiutuva pakkaus ei ole biohajoava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Suomi

Vesalan leirikeskuksen päärakennus pois käytöstä – syynä sisäilmaongelmat

Marjojen tuonti Venäjältä saattaa loppua tähän syksyyn – matkustajatuonnin kiloleikkuri tulee voimaan jo syyskuun alussa

Keskisuomalaisessa päihdekuntoutusyksikössä erikoinen riita: Kokemusasiantuntijan väitetään pukeutuneen moottoripyöräkerhon tunnuksiin, puhuneen raajojen sahaamisesta ja uhkailleen väkivallalla

Eurokangas luottaa edelleen kivijalkaan – Jyväskylän myymälä on yksi ketjun 31 kaupasta

Laukaan villiintyneiden nautojen omistaja: “Eläintenpitokielto oli kova paikka” – Tilalta löytyi keväällä kolme kuollutta lehmää

"Pukki iskee maalin, ei se anna armoa" – kuuntele jyväskyläläislähtöisen Mikko "Rock" Siltasen säveltämä uusi kannatuslaulu jalkapallomaajoukkue Huuhkajille täältä

Kirjoittaisinko omaelämäkerran? Vinkkejä saa torstaina Jyväskylän kaupunginkirjaston omakustanneillassa

Tanssiin.fi: Viitasaaren tangokuninkaan syöpä kurissa, keikat saivat silti jäädä

Näin Seitsemän veljestä ratkaisi Laukaan veroisen härkäongelman: "Ampukaamme joka-ainoa sarvipää"

Jyväskylä sijoitti lapsen Loikalan Kartanoon, jossa tämä eristettiin ja riisutettiin alasti – kaupungille vakava huomautus apulaisoikeusasiamieheltä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.