Näin Valio uusii maitotölkin: Jyväskylän Eila ensin kokeilussa

Valio ottaa käyttöön kokonaan uusiutuvasta materiaalista valmistetun maitotölkin ensimmäisenä maailmassa. Käyttöönotto alkaa testivaiheella. Testaus tehdään Eila-kevytmaitojuomissa tammi–maaliskuussa. Eila-maidot ja -piimät valmistetaan Valion Jyväskylän-meijerissä.

Ensimmäiset uudenlaiset pakkaukset ovat kaupoissa Jyväskylän alueella keskiviikkona. Testauksessa mukana olevissa Eila-kevytmaitojuomatölkeissä kerrotaan selkeästi, että tölkki on valmistettu kokonaan uusiutuvista raaka-aineista.

– Testauksella selvitämme, mitä mieltä kuluttajat ovat entistä ekologisemmasta pakkauksesta. Testauksen jälkeen katsomme, etenemmekö kohti 100-prosenttisesti uusiutuvien maitotölkkien pysyvämpää ja laajamittaisempaa käyttöä, kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta kertoo.

Kokonaan uusiutuvien maitotölkkien laajamittaisempi käyttöönotto täytyy joka tapauksessa tehdä asteittain, sillä pakkauksissa käytettävän uusiutuvan muovin saatavuus on vielä rajallista.

Valion tavoitteena on, että tulevaisuudessa se voisi käyttää maitotölkkejä, jotka on valmistettu 100-prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista.

Kokonaan uusiutuvassa maitotölkissä uusiutuvasta materiaalista valmistetaan kartonkiaihio, aihion sisä- ja ulkopinnalla oleva muovikalvo, kierrekorkki ja korkin kaulaosa. Kartonki tehdään puukuidusta, ja uusiutuva muovi valmistetaan sokeriruokoteollisuuden sivuvirtana muodostuvasta kasvietanolista. Uusiutuvat maitotölkit Valiolle toimittaa Tetra Pak.

Tällä hetkellä Valion korkilliset litran maitotölkit on valmistettu 84-prosenttisesti uusiutuvasta materiaalista. Uusiutuvasta materiaalista on valmistettu maitotölkin kartonkiaihio sekä korkki. Korkin kaulaosa ja kartonkiaihion sisä- ja ulkopinnalla oleva muovikalvo ovat öljypohjaista materiaalia, joka ei ole uusiutuvaa.

Kun maitotölkit valmistetaan kokonaan uusiutuvasta materiaalista, vähennetään riippuvuutta öljystä ja säästetään luonnonvaroja.

Kierrätys jatkuu

Kokonaan uusiutuvasta materiaalista valmistetun korkillisen maitotölkin voi kierrättää samalla tavalla kuin nestekartonkipakkaukset yleensäkin. Pakkaus pitää huuhdella, kuivata, litistää ja pakata ja viedä sen jälkeen kartonkikeräysastiaan. Korkin voi jättää paikoilleen tai halutessaan irrottaa ja hävittää energiajätteenä. Uusiutuva pakkaus ei ole biohajoava.