Nykynuoret uskovat rakkauteen

Jyväskyläläiset Suvi Särkkä, 22, ja Joni Turpela, 23, ovat olleet kihloissa reilut kaksi vuotta ja 24-vuotiaat maalaiskuntalaiset Petra ja Jukka Kumpulainen naimisissa kaksi kuukautta. Pariskunnat näkevät, että sitoutumisessa henkinen ikä on tärkeämpää kuin biologinen ikä.

- Sitoutua voi silloin, kun suhde on vakaa ja tuntuu siltä, että tämän ihmisen kanssa haluan olla vaikka sitten niissä vastoinkäymisissäkin, Särkkä sanoo.

- Tuntui turhalta odottaa vuosia naimisiin menoa, kun olimme huomanneet, että meillä menee hyvin yhdessä ja huomioidaan ja rakastetaan toisiamme, Petra Kumpulainen kertoo.

Perhevalmentaja Merja Kangas on mielissään nuorten vakavasta suhtautumisesta seurusteluun.

- Nyt ollaan palaamassa sitoutumiseen villin ja vapaan elämän aikakauden jälkeen. Työelämä ei anna pysyvyyttä, joten sitä etsitään avioliitosta. Tämä on yleistyvä ilmiö, seuraavan sukupolven vastaisku, Keski-Suomen seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksessa työskentelevä Kangas näkee.

Yhä useampi naimisiin

Avioituvien keski-ikään nuorten liitot eivät vielä vaikuta. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2007 ensimmäisen kerran avioituneiden naisten keski-ikä oli 29,9 vuotta ja miesten 32,3 vuotta. Edellisenä vuonna vastaava naisten luku oli 29,7 vuotta ja miesten 32,1.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tämän vuoden tammikuun ja kesäkuun lopun välillä solmittiin 11 882 avioliittoa. Eroon päätyi kesäkuun loppuun mennessä 6 706 avioparia.

Viime vuonna yhä useampi meni naimisiin samalla, kun erotilastot pysyivät ennallaan. Vuonna 2007 Suomessa solmittiin 29 497 avioliittoa, mikä on 1 261 enemmän kuin edellisenä vuonna. Solmittujen avioliittojen määrä on vaihdellut 2000-luvulla vuosittain melko voimakkaasti.

Vuonna 2007 avioeroon päätyi 13 224 avioliittoa, mikä on 31 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Viime vuosina avioerojen määrä on vaihdellut vuosittain hyvin vähän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.