Oluenvalmistajan terveiset Alkolle

Kiinnostus pienpanimotuotteisiin on viime vuosina lisääntynyt. Tämä näkyy myös kauppojen runsastuneessa oluttarjonnassa. Vielä ollaan kuitenkin kaukana ideaalitilanteessa, jossa esimerkiksi vastikään perustettu jyväskyläläinen pienpanimo Hiisi voisi toimia ilman hankalia säädöksiä.

– Pienpanimoteollisuus on ollut kasvussa viimeiset kymmenen vuotta, mutta Suomessa tilanne on hieman toinen kuin esimerkiksi meidän naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa. Oluen kokonaiskulutus pienenee, mutta erikoisoluiden – siis ei bulkkituotteiden, kuten Pirkka-oluen – osuus kasvaa. Meillä markkinat ovat vinoutuneet siten, että suurin osa erikoisoluista on vielä ulkomaisten panimoiden tuotteita, panimo Hiiden toinen yrittäjä Mika Silajärvi kertoo.

Tässä Alkolla on iso rooli. Suomessa mäki on ollut kotimaisille pienmerkeille jyrkkä ja kivinen. Alko ei ota hyllyihinsä kuin tuotteita, joilla on suhteellisen varma menekki.

– Erikoisoluiden menekki muualla pohjoismaissa on noin kymmenen prosentin luokkaa, kun se meillä on vain noin pari prosenttia. Alko ei ole ihan herännyt tähän vielä, mutta sielläkin tehdään kyllä kovaa työtä asian eteen. Ruotsissa esimerkiksi yksittäinen alko voi tilata paikalliselta pienpanimolta tuotteita hyllyynsä, Suomessa se ei onnistu. Hankintojen on mentävä Alkon ostoprosessin mukaisesti ja siinä on omat säännöt. On naurettavaa, että tässä pätee yksi ja sama EU-direktiivi, mutta siitä on tehty kaksi eri tulkintaa, Silajärvi manaa.

– Lisäksi, Alkon keskitetyn ostoprosessin kautta toimitettavat juomamäärät ovat niin suuria, että jos me lähdettäisiin siihen, olisimme kohta vain yhden olutmerkin pienpanimo, Hiiden olutmestari Tatu Hiitola täydentää.

Asetelma on valitettava, sillä vain Alkoissa on sallittua myydä keskiolutta vahvempia panimotuotteita. Olut pääsee makunsa puolesta usein oikeuksiinsa vasta 5–7 tilavuusprosentin vahvuisena.

Hiitola uskoo kuitenkin pienpanimo-oluiden arvostuksen nousseen.

– Vielä kolmekin vuotta sitten pienpanimotoimintaa pidettiin vielä kivana harrastuksena, mutta nyt kotimaisetkin kuluttajat ovat heränneet siihen, että suomessa tehdään myös oikeasti mielenkiintoisia ja hyviä oluita, Hiitola kertoo.

Lue lisää Panimo Hiidestä ja Jyväskylän olutfestivaalista 13.9. Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Suomi

Yritysten perustaminen vilkastui keväällä Keski-Suomessa – Uuden Ideanapin kautta syntynyt jo parikymmentä yritystä

Viikon vanha luvaton nuotio sytytti maastopalon saaressa Jyväskylässä – "Nuotiopohja pitäisi aina olla kiviainesta, ettei kuumuus siirry maahan"

Teatteriarvio: Riihivuoressa ruopataan suomalaisen melankolian mutapohjaa hersyvän hauskasti

Arttu Mattila avasi suomalaisten mitalitilin, kauden paras toi korkeuden EM-pronssin

Moottorien jylinää ja sankkoja vesisuihkuja: vielä ehdit kokemaan vauhdin hurmaa Jyväsjärvelle – katso täältä loppupäivän aikataulu ratamoottoriveneilyn SM-osakilpailuun

Jälleen laulujoutsenen kuolemantapaus: eläinlääkäri joutui lopettamaan apaattisen yksilön Pihtiputaalla – "On mahdollista, että vatsaan on mennyt jotain sinne kuulumatonta"

Pelti rytisi lauantaiyönä urakalla – kaksi hirveä menehtyi, Saarijärvellä metsäkauris säntäsi henkilöauton eteen kohtalokkain seurauksin

Saako Jyväskylä vielä MM-osakilpailun? Täällä kelpaa ratamoottoriveneiden kisata, mutta kulttuuria ei ole – katso videolta, miten kovaa F4-veneet viilettivät Jyväsjärvellä

Koneiden pärinää ja isoja autoja – Mid Finland Truck Meeting kokosi kansaa Viitasaarella

Katso kuvasarja: Tuhannen kävijän festivaaliksi kasvanut Naamat on aikuisten leikkiaikaa – “Tämä on vähän niin kuin Woodstock, mutta parempi. Ja minä olin Woodstockissa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.