Pala Lapin taikaa Äänekoskelle

Maanantai-iltaisin Kuhnamon seniorikeskuksen ruokasalissa käy kuhina. Hyväntuulisia ihmisiä saapuu paikalle toisiaan iloisesti tervehtien. Alkamassa ovat Koskelan Viihdelaulajien harjoitukset.

Koskelan Viihdelaulajiin kuuluu 28 laulajaa sekä musiikinopettaja Jori Mäenpää. Koskelan Viihdelaulajat ovat iloinen joukko, kuin suuri perhe toisilleen.

- Ei täällä tarvitse jännittää. Laulamista harjoitellaan yhdessä ja pidetään hauskaa, Osmo Kautto kertoo.

Kautto on kuoron pitkäaikainen jäsen, sillä menossa on 34 vuosi kuorossa. Koskelan viihdelaulajilla on pitkät perinteet ja kuoroon kuuluu edelleen niin alkuperäisjäseniä, mutta joka vuosi joukkoon liittyy myös uusia laulajia. Miehistä kuorossa on hieman pulaa ja heidän houkuttelu laulamaan on hankalampaa kuin naisten. Laulukoetta kuoroon päästäkseen ei tarvitse suorittaa, vaan mukaan voi liittyä kuka vaan.

- Tähän porukkaan oli todella helppo tulla. Heti tuli tervetullut olo ja pääsi osaksi tätä isoa perhettä, kuoron vasta-alkaja Ulla Mannström kertoo.

Koskelan Viihdelaulajat harjoittelevat kerran viikossa reilun parin tunnin ajan.

- Kuorossa laulaminen on melko sitova harrastus. Herkästi jää muista jälkeen, jos joutuu olemaan esimerkiksi flunssan takia pois harjoituksista, neljä vuotta kuorossa laulanut Tarja Tarvainen kertoo.

Kuoron varsinaisten harjoitusten lisäksi harjoitellaan kotona sanoja sekä laulutekniikoita.

- Autolla töihin ajaessa tulee usein lauleskeltua, Tarvainen nauraa.

Kaikkia Koskelan Viihdelaulajia yhdistää laulamisen palo. Monen elämään lapsuudesta saakka ovat laulu ja musiikki kuuluneet olennaisesti. Konsertteja ennen lauluharjoituksia lisätään ja kuorolaiset viettävät myös kuoroleiripäivän.

- Leirillä harjoitellaan intensiivisesti konserttia varten 5-6 tuntia, Kautto kiteyttää.

Tänä keväänä viihdelaulajat vievät kuulijansa konsertissaan Lapin tunnelmiin. Konsertissa kuulijat pääsevät keskelle erämaata, Lapin syleilyyn musiikin, asusteiden ja tunnelman saattelemana. Konsertissa kuullaan muun muassa tämän seutukunnan ensiesitys Salla-valssista, joka on aidon sallalaisen Sauli Viitalan käsialaa.

- Lappi on aina karuudessaan ja kauneudessaan kiehtonut ihmisiä ja haluamme tuoda palan Lappia tänne Keski-Suomeen, Tarvainen kertoo.

Konsertissa kaikki mukailevat Lapin teemaa ja väliajalla tarjoillaan Poken oppilaiden valmistamia aitoja Lapin kampanisuja sekä kahvia. Lapin tunnelmiin kuuntelijoita kuoron lisäksi tahdittavat muusikot Juha Hintikka ja Onni Hytönen.

- Meidän viime vuoden Karjalan kunnailla konsertti oli menestys ja toivomme tästä samanlaista. Meille tärkeintä on välittää kuuntelijoille hyvä tunnelma ja ottaa kuuntelijat osaksi suurta perhettämme, Kautto hymyilee.

Lapin taikaa-konsertti järjestetään 12.4. kello 18 Äänekosken kaupungintalolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.