Pasi Luhtaniemi koki kielellisen herätyksen Marko Tapion romaanista

Esikoisromaanin juuri julkaissut Pasi Luhtaniemi koki kielellisen herätyksen 1997, kun dramatisoi kirjailija Marko Tapion Lasinen pyykkilauta -romaania Jyväskylän Huoneteatterille.

–Teoksen proosassa on aivan omanlaisensa, runollisen-orgaaninen kertojan ääni. Sen piti olla lähtökohdiltaan mahdoton teos dramatisoitavaksi, ja eräällä tapaa se onkin dramatisoinnin sijasta kirjoitettu uudelleen näytelmäksi niin, että noin kolmannes lauseista on minun kirjoittamiani, Luhtaniemi kertoo.

Hän sai dramatisoinnistaan kiitosta muun muassa Marko Tapion veljeltä Harri Tapperilta ja Saarijärven maakuntaneuvos Veikko Hyytiäiseltä.

–Tämä mestareiden kiitos oli parasta, mistä nuori kirjoittaja saattoi tuolloin uneksia.

Luhtaniemi on löytänyt omat kirjalliset innoittajansa modernismista ja juuri Marko Tapiosta ja William Faulknerista.

Pasi Luhtaniemi asui perheineen Jyväskylässä parikymmentä vuotta, ja kirjoitti ja dramatisoi Huoneteatterille ja AdAstra-teatterille useita näytelmiä 1990-luvulla.

Nyt kirjailija asuu Tiina-vaimonsa kanssa Savonlinnassa, missä Tiina Luhtaniemi toimii teatterinjohtajana. Tiina ohjasi aikanaan Pasin dramatisoiman Lasisen pyykkilaudan Huoneteatterille.

Pasi Luhtaniemen esikoisromaani Sokea piste on psykologinen trilleri. Se sijoittuu uusmediamaailmaan, jonka Luhtaniemi tuntee entisenä internet-alan yrittäjänä.

Jännärissä selvitetään kuolemantapausta ja liikutaan epäeettisten nettisivujen, verkon vihapuheen ja hajoavien identiteettien vyyhdessä.

Luhtaniemi kokee elävänsä unelmaansa: hän on vapaa kirjailija, ja seuraava romaani on työn alla.

–Jännitysromaani tuntuu olevan minun juttuni, hän sanoo.

Pasi Luhtaniemen haastattelu ja kirjan arvio maanantain kulttuurisivuilla.