Pelastaako viherseinä sisäilmaongelmilta?

Huonosta sisäilmasta on kasvanut viime vuosina kirosana, jota kavahdetaan etenkin puheissa julkisista rakennuksista, esimerkiksi kouluista ja sairaaloista. Toisaalta ongelmat ovat tuttuja myös kodeissa ja työpaikoilla.

Niinpä ongelman ratkaisijalle olisi todennäköisesti tarjolla kiitosta, kunniaa ja melko lailla maallista mammonaakin.

Jyväskyläläinen yritys NaturVention on nyt tuonut markkinoille teknologialla turboahdetun aktiiviviherseinän, jonka on määrä poistaa suurin osa oireista, jotka johtuvat huonosta sisäilmasta.

Onko viisastenkivi siis löydetty?

–Palaute käyttäjiltä on ollut vakuuttavaa, sanoo NaturVentionin perustaja Aki Soudunsaari.

Näinköhän?

–Alkuvaiheessa meillä oli tosi paljon kokeiluja sillä periaatteella, että maksakaa, jos pystymme vähentämään tai poistamaan sisäilmasta johtuvia oireiluja  – 98 prosenttia näistä seinistä on lunastettu.

Liian hyvää ollakseen totta?

Jokelan koulun rehtorina tällä hetkellä toimiva Marja Hänninen-Helin pääsi kokeilemaan viherseinää sattuman kaupalla, kun hänen silloisessa koulussaan aiemmin liikunnanopettajan sijaisena ollut Soudunsaari kyseli rehtorilta, josko tämä tietäisi sopivan henkilön testaamaan kehittelyn alkuvaiheessa ollutta viherseinää.

–Satuin kuulemaan keskustelun ja ilmoittauduin saman tien vapaaehtoiseksi, tuolloin opettajana ollut Hänninen-Helin kertoo.

Hänninen-Helin oli herkistynyt työpaikallaan huonolle sisäilmalle, jonka taustalla olivat aluksi homeitiöt ja sittemmin kostean betonin päälle laitetun lattian muovimaton sekä mattoliiman tuottamat haitalliset haihtuvat orgaaniset voc-yhdisteet.

Huono sisäilma aiheutti Hänninen-Helinille muun muassa huimausta, päänsärkyä, ylivoimaista väsymystä ja silmien sekä ihon kutinaa.

–Välillä oli sellainen pöhkö olo, vähän kuin jatkuva laskuhumala, Hänninen-Helin kuvaa.

Hän lähti kokeiluun ilman suuria odotuksia.

–Ajattelin, että on mielenkiintoista kokeilla vaihteeksi tällaista luonnonmukaista ilmanpuhdistusta, kun olin aikaisemmin tutustunut tavanomaisempiin laitteisiin.

Muutaman vuoden testaamisen jälkeen Hänninen-Helin on vakuuttunut siitä, että aktiiviviherseinä toimii ainakin hänen kohdallaan niin kuin pitääkin.

–Ei tuolla seinällä taloja korjata, mutta ainakin minulle se antaa mahdollisuuden olla tiloissa, joissa en ilman sitä voisi olla, Hänninen-Helin sanoo.

Soudunsaari on samoilla linjoilla.

–Ei viherseinä tosiaankaan korjaa esimerkiksi homeisia rakenteita, mutta se puhdistaa ilmaa ja antaa näin ainakin ensiavun ongelmiin, Soudunsaari sanoo.

–Toki tilat, joissa on havaittu sädesientä, laitetaan yleensä käyttökieltoon.

Soudunsaari muistuttaa, että 70 prosenttia homekouluiksi tituleeratuista rakennuksista ei ole homeessa, vaan useimmiten kyse on muista sisäilmaongelmista, kuten ilmassa olevista kemikaaleista.

–Viime syksyyn asti kerroimme kyselijöille, että emme voi auttaa kohteissa, joissa on todettu selkeä homeongelma. Nyt meillä on kuitenkin meneillään koe, jossa viherseinää testataan ilman puhdistamiseen sädesienen saastuttamassa tilassa.

Jyväskylän kaupungin Työterveys Aalto -liikelaitos on ottanut kokeiltavaksi 10 viherseinää osana NaturVentionin Tuhat Tervettä Työntekijää -tutkimushanketta. Aalto päätti osallistua tutkimukseen, koska henkilökunnan sisäilmasyistä johtuneet poissaolot lisääntyivät viime vuonna.

2,2 metriä korkeita, 105 senttiä leveitä ja 45 senttiä syviä viherseiniä on asennettu sekä Aallon työntekijöiden työhuoneisiin että yleisiin tiloihin.

Liikelaitosjohtaja, ylilääkäri Irja Korhonen kertoo, että tähän mennessä vähän yli kaksi kuukautta kestäneen kokeilun vaikutukset työntekijöiden oireisiin ovat rohkaisevia.

–Seinien käyttöönoton jälkeen meillä ei ole ollut yhtään sisäilmasta johtuvaa poissaoloa, Korhonen sanoo.

Korhonen uskoo, että suurin syy oireiden häviämiseen on viherseinien tuottama luonnonmukainen ilman kostuttaminen.

–Mitään tarkempaan tieteellistä tutkimusta ei viherseinistä ole vielä käytettävissä.

Soudunsaaren mukaan useimmissa sisäilmaoirekohteissa ei pystytä osoittamaan oireiden lähdettä mittauksin.

–Tällöin on vaikea osoittaa, kuinka paljon ”jotain” vähennetään, Soudunsaari sanoo.

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveystarkastaja Jari Pihlajaniemi kertoo, että seiniä kokeillaan monessa muussakin kaupungin omistamassa kohteessa.

–Olemme mukana avoimin mielin, Pihlajaniemi sanoo.

–Tarkoituksena on tehdä oiretutkimuksia, joiden perusteella voidaan selvittää, millaisia vaikutuksia aktiiviviherseinillä todellisuudessa on.

Pihlajaniemen mukaan kiinteistöt omistava Jyväskylän kaupungin tilapalvelu ei osta viherseiniä suoraan omistukseensa, mutta hallintokunnat – kuten esimerkiksi opetustoimi – voivat hankkia niitä omille työntekijöilleen.

Yksi NaturVentionin aktiiviviherseinä maksaa noin 5000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Suomi

Liikuntaa käsittelevä teos vuodelta 1990 sen paljastaa: Urheilukeskusteluun ei ole keksitty mitään uutta 30 vuoteen

Mopoilijat turmelivat Yrittisuon pesäpallokentän pinnan Jyväskylässä – "Harmittaa etenkin junioreiden puolesta"

IS: Miljoonasateen Heikki Salo kärähti ratista Jyväskylässä – "Hävettää niin pirusti"

Moni autoilija joutui taannehtivan pysäköinninvalvonnan kohteeksi Jyväskylän Lutakossa – nyt kaupunki aikoo perua parkkisakot

Kuuntele jyväskyläläinen luontosuhdetta käsittelevä ääniteos ja osallistu yliopiston tutkimukseen

Hawkit jyrisevät Jyväskylän taivaalla keskiviikkona – juhlaylilento illalla kello 19

Rockbändi Oliver palaa keikoille, julkaisee singlen ja valmistelee ep-levyä

Tämä nainen on suunnitellut lähes jokaisen voimisteluasun, joissa suomalaiset kilpailevat – Heli Takko löysi ammattinsa vasta, kun oma kilpaura loppui kuin seinään

VR:n lipunmyyntipiste Jyväskylän Matkakeskuksella sulkeutuu ja konduktöörit eivät myy matkalippuja junasta – fyysisiä junalippuja on yhä vaikeampi saada

Taiteilija Maria Pihl ei laske työhön käyttämäänsä aikaa – "Ei ole väliä, meneekö 27 vai 270 tuntia"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.