Pelastuspäällikkö: Vähällä päästiin tästä myrskystä

Keski-Suomessa selvittiin Oskari-myrskystä suhteellisen vähällä.

Vaikka tuuli puhalsi myöhään iltaan asti yli 20 metriin sekunnissa yltyneitä puhureita, oli Keski-Suomen pelastuslaitoksella yllättävän vähän töitä.

– Meillä on ollut 15 tehtävää, mikä on tällaiseen myrskyvaroitustilanteeseen nähden aika vähän. Eino-myrskyn aikaan tehtäviä oli yli 200, Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Risto Helminen summasi sunnuntai-iltana.

– Jos tähän jäädään, niin voi sanoa, että vähällä päästiin tästä myrskystä.

Lähes kaikki hälytykset koskivat kulkuväylille kaatuneita puita.

– Hyvää säkää oli sekä Keuruulla että Karstulassa, jossa ajoneuvot törmäsivät kaatuneisiin puuhun, mutta henkilövahingoilta vältyttiin, Helminen kertoi.

Puita radoille

Koko Suomessa myrsky katkoi sähköt illan aikana kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä. Esimerkiksi sähköyhtiö Elenian 15 000 asiakasta oli ilman sähköä Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa puoliltaöin.

Fortumin Etelä- ja Lounais-Suomen asiakkaista vajaat 13 000 oli illalla ilman sähköä.

Myrskyalue liikkui illan ja yön aikana itään päin. Kello 23.40 Järvi-Suomen Energian noin 7 800 asiakasta oli sähköttä. Myös Kymenlaaksossa oli laajoja sähkökatkoja.

Tuuli kaatoi puita myös sähköradan päälle. Orivesi-Jämsä-välillä junat korvattiin illalla buseilla, eikä ennen puolta yötä osattu vielä arvioida, kauanko häiriön korjaamiseen menee aikaa. InterCity-junan 927 piti olla Jyväskylässä kello 21.51 illalla, mutta sen arvioitiin myöhästyvän 2,5-3 tuntia.

Junia jouduttiin illalla korvaamaan myös Lahden ja Riihimäen välillä linja-autoilla.

Raiteille kaatunut puu myöhästytti metroja Helsingissä. Toinen raide oli poissa käytöstä Siilitiellä Itä-Helsingissä.

Pelastuslaitos sai asiasta ilmoituksen puoli yhdeksän aikaan illalla. Kova tuuli oli katkaissut puun ja kaatanut sen toisen raiteen päälle. Kukaan ei loukkaantunut.

Espoossa puolestaan kaksi ihmistä jäi tuulen takia kaatuneen puun alle. Pelastuslaitoksen mukaan kumpikin loukkaantui vakavasti.

Meteorologi: Pahin ohi Keski-Suomessa