Poikkeuksellinen tutkimus paljastaa viitasaarelaisten alkuperän

Viitasaarelaislähtöiset innostuivat vuosi sitten selvittämään perimäänsä. Viitasaari DNA -projekti hyväksyttiin Houstonissa yhdysvaltalaisen, sukututkimuksellisia DNA-testejä tarjoavan toimijan maantieteelliseksi tutkimusalustaksi.

–Nyt yli sata testitulosta kertovat, että 80 prosenttia testatuista miehistä kuuluu itäiseen perimään. Tätä N-haploryhmää esiintyy muun muassa Siperian jakuuttien ja mongolian burjaattien isälinjoissa. Kun jään reuna väistyi, nämä mammutinmetsästäjien jälkeläiset hiihtelivät suksen alkumuodoilla Siperian halki. He tekivät ihmiskunnan sukupuun mieslinjoissa yhden pisimmistä siirtymistä maapallolla, kuvailee projektin ylläpitäjä Anne-Margit Stranius.

Hän on Jyväskylässä syntynyt, nykyään Länsi-Uudellamaalla asuva filosofian maisteri, jonka juuret ovat Viitasaarella. Kaikki liikenevä aika kuluu sukututkimuksen ja Viitasaaren DNA-projektin parissa. Äskettäin hän aloitti myös verkkobloggauksen aiheesta paikallislehti Viitasaaren Seudun kotisivuilla.

Idästä saapuneet miehet voidaan jakaa geneettisten mutaatioiden perusteella kolmeen joukkoon. Savolaisia heistä on suurin osa, karjalaisia noin 20 prosenttia ja hämäläisiä loput.

DNA-tutkimus vahvistaa osittain vanhoja muistitietoja. Niitä Suomen historian isäksi mainittu, Viitasaarella syntynyt Henrik Gabriel Porthan kokosi lehtikirjoituksiin jo 1770-luvulla. Lappalaiset asuttivat ensin Suur-Viitasaaren seutua. Heidät karkottivat hämäläiset, jotka tulivat erästämään ja kalastamaan kesäksi. Savolaiset ja karjalaiset, jotka tulivat ja jäivät asumaan Viitasaarelle, lopettivat hämäläisretket.

–Viitasaarelaisjuuristen savolaisten alkukoti näyttäisi vahvasti olevan Juva-Joroinen-alueella. Kerättyjen näytteiden perusteella sieltä näyttäisi olevan lähtöisin suuri osa tämän viitasaarelaisklaanin esi-isistä, jotka 1500-luvun puolivälissä alkoivat siirtyä kohti Suur-Viitasaarta, toteaa Stranius.

Savosta näyttäisivät kulkeutuneen muun muassa Kumpulaiset, Kinnuset, Pasaset, Toikkaset, Huuskoset, Kahelinit ja Hämäläiset.

Viitasaarelaisten äitilinjat noudattavat keskimääräistä suomalaista jakoa, joka on ”länsieurooppalaisempi” kuin miehillä. Miehet ehkä hakivat vaimoja erä- ja kauppamatkoiltaan kaukaakin lännestä.

Keskeisiä tutkimussukuja projektissa ovat tällä hetkellä Kumpulaiset ja Kinnuset. Kumpulaisilta on tulossa sukukirja, ja DNA-tutkimus valaisee asioita uudella tavalla. On mahdollista, että vuonna 1486 syntynyt juvalainen Anders Cumpula ei ehkä olekaan Viitasaaren Kumpulaisten esi-isä. Näytteiden antajia tarvittaisiin lisää.

Kinnusten lähtökotina on pidetty Maaninkaa, josta Olef Kinnunen siirtyi pohjoisen Keski-Suomen suurtilalliseksi. Tähänkin DNA-tutkimus on tuonut kysymysmerkkejä. Osalla Kinnusista on perimää, joka viittaa Eurooppaan, nykyisen Puolan alueelle.

–Geenitutkimus on avannut niin minulle kuin monelle muullekin uskomattoman maailman. Se on avartanut maailmankuvaa. Aikaikkuna on laajentunut, lähimenneisyys on nyt 500 vuotta, hehkuttaa Stranius.

Hänen omia esi-isiään on Matthias Strannius, 350 vuotta sitten syntynyt Viitasaaren kappalainen. DNA:n perusteella geneettisiä sukulaisia löytyy esimerkiksi Krakovasta Puolasta.

–Tuo tummahiuksinen surusilmäinen pappi ei etnisiltä piirteiltäänkään vaikuta suomalaiselta, arvioi lisätietoja hamuava Stranius.

Jokainen voi aloittaa omien juuriensa tutkimisen aivan nollapohjalta: tilata näytepurkin netin kautta, rapsuttaa näytteen posken sisäpinnasta ja lähettää sen laboratorioon Yhdysvaltoihin. Tuloksia voi salasanan avulla lukea runsaan kuukauden päästä netistä. Pienin taloudellinen satsaus on noin 45 euroa.

Mitä avoimemmin omalla nimellään liikkuu tutkimusalustalla, sitä enemmän voi saada irti tuloksista. Esimerkiksi Family Finder (FF) -testi antaa tietoa vanhemmilta, isovanhemmilta ja isoisovanhemmilta saadusta perimästä, erittelee etnisiä osuuksia ja yhdistää testatun mahdollisiin sukulaisiin viimeisten kuuden sukupolven aikana. Jos nämä kaukaiset serkut ovat testauksessa omalla nimellään, heihin voi ottaa yhteyttä ja pohtia yhdessä suvun menneisyyttä.

Viitasaari-projekti on saanut yhteistyötoiveen Ruotsin Värmlannista. Sieltä löytyy aktiivinen, 1500-luvulla Suomesta muuttaneiden jälkeläisten yhdistys. Näiden metsäsuomalaisten esi-isiä löytyy myös Juva-Joroinen-suunnalta. Erityisesti Tenhusten ja Oinosten suvut kiinnostavat värmlantilaisia.

–Sukututkimus on nykyään hyvin yhteisöllistä. Internet mahdollistaa nopean avunpyytämisen ja -antamisen, eikä tarvitse pohdiskella yksin pölyisissä arkistoissa, toteaa Stranius.

Viitasaari DNA -projekti pitää yhteyttä sosiaalisessa mediassa. Aktiivit kokoontuvat myös kasvokkain Viitasaarelle Hotelli Pihkuriin pääsiäislauantaina workshopiin kannettaviensa äärelle.

Projektiin toivotaan heitä, joilla on viitasaarelaisia sukujuuria äidin tai isän puolelta. Straniuksen mukaan projekti on yksi nopeimmin kasvavista DNA-pohjaisista sukututkimuksista Suomessa.

Lisätietoja Viitasaari DNA -projektista löytyy netistä www.geenitestit.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.