Poliisi poisti kaksi turvapaikanhakijaa Kangasvuoren keskuksesta – riitaa ruuasta

Jyväskylän toisessa vastaanottokeskuksessa Kangasvuoressa turvapaikanhakijat ovat viime päivinä olleet tyytymättömiä Suomen Punaisen Ristin (SPR) toimintaan.

Lähes 200-paikkaisen vastaanottokeskuksen asukkaista osa haluaisi valmistaa itse ruokansa, jotta heillä olisi päivittäin tekemistä pääasiassa pelkän odottelun sijaan. Nyt Kylän Kattaus -liikelaitoksen valmistama ruoka jaetaan valmiina vastaanottokeskuksen laitoskeittiöstä.

Keskisuomalaiseen yhteyttä ottaneen vapaaehtoistyöntekijän mukaan osa turvapaikanhakijoista olisi perjantaina aloittanut nälkälakon protestina SPR:lle, joka vastaa vastaanottokeskuksen toiminnasta.

– Turvapaikanhakijat ovat turhautuneita. Ruuanvalmistamisen lisäksi tyytymättömyyttä ovat aiheuttaneet ongelmat vastaanottorahan saamisessa, SPR:n heikko tiedottaminen sekä työntekijävajaukset yövuoroissa, nimettömänä esiintyvä vapaaehtoistyöntekijä sanoo.

Oman ruuanlaiton salliminen vaatisi isoja muutoksia

Jyvässeudun vastaanottokeskusten johtaja Janne Oksanen SPR:stä kiisti nälkälakon ja totesi, että marraskuun vastaanottorahat on maksettu normaalisti.

– Nälkälakko on liian voimakas ilmaisu. Tyytymättömyyttä on esiintynyt, mutta protestoijat ovat kyllä hakeneet aamu- ja iltapaloilta muun muassa leipää, banaania ja mehua huoneisiinsa, Oksanen totesi maanantaina.

Yksin asuva turvapaikanhakija saa kuukaudessa 92,64 euroa, jos hänelle tarjotaan ruuat vastaanottokeskuksessa. Ilman tarjottuja aterioita vastaanottorahan perusosa on 316,07 euroa kuukaudessa.

– Myös tämä raha on yksi motiivi ruuanlaittohalukkuuteen.

Oksasen mukaan oman ruuanlaiton salliminen vaatisi isoja muutoksia Kangasvuoren vastaanottokeskuskiinteistöön, jossa SPR on sairaanhoitopiiriltä vuokralla.

– Vuokrasopimuksemme kestää näillä näkymin ensi kesään. Ruuanvalmistus vaatisi muutoksia rakennusjärjestykseen sekä käytännössä esimerkiksi useiden kymmenien hellojen hankkimisen.

Oksasen mukaan turvapaikanhakijat eivät ole täysin tyytyväisiä myöskään tarjottuun ruokaan.

– Ruoka on samaa, mitä tarjotaan esimerkiksi Jyväskylän kouluissa. Pyrimme ottamaan turvapaikanhakijoiden ruokatoiveet huomioon, vaikka koko ruokalistaa ei heidän vuokseen voi uudistaa.

Oksasen mukaan SPR suunnittelee parhaillaan turvapaikanhakijoiden kouluttamista yhdessä Jyväkylän koulutuskuntayhtymän kanssa.

Poliisi poisti kaksi turvapaikanhakijaa keskuksesta

Viime viikolla tilanne kiristyi Kangasvuoressa sen verran, että poliisi poisti vastaanottokeskuksesta kaksi turvapaikanhakijaa. Oksasen mukaan "pahimmat kellokkaat” siirrettiin toiseen vastaanottokeskukseen tilanteen rauhoittamiseksi.

– Pyysimme poliisin apua, koska naistyöntekijämme kokivat olonsa uhatuksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Suomi

Koneiden pärinää ja isoja autoja – Mid Finland Truck Meeting kokosi kansaa Viitasaarella

Katso kuvasarja: Tuhannen kävijän festivaaliksi kasvanut Naamat on aikuisten leikkiaikaa – “Tämä on vähän niin kuin Woodstock, mutta parempi. Ja minä olin Woodstockissa"

Excalionin palaset loksahtivat Laukaassa kohdilleen – Konneveden lahja metallimusiikille julkaisee uuden levyn syyskuussa

FC Vaajakoski pelasi hyvin, mutta joutui tyytymään kirvelevään tappioon – "Meillä oli maalipaikkoja kolmeen tai neljään maaliin"

Katso video: Keihäänheiton maailmanmestarin Kimmo Kinnusen mukaan häviäminen olisi hyvä oppia teini-iässä – Pylkönmäellä vietettiin lasten olympialaisia jo 45:ttä kertaa

Grilli syttyi palamaan Hesburgerissa Keljon kauppakeskuksessa – "Henkilökunta toimi hienosti"

Joonas ja Tea Pylsy astuivat alttarille yhtenä Jyväskylän seurakunnan suosituimmista hääpäivistä – "Yllätti, kuinka aikaisin pitää olla liikkeellä, jos on mielessä jotain tiettyä"

Keuruun markkinat on kesän kohokohta myös entisille keuruulaisille – "Kyllä tänne pitää joka kesä tulla"

Katso video: Satoja ihmisiä kävi ihmettelemässä Harri Pesosta ja MM-pokaalia – Muurameen rakennetaan "Pesosen portaat"

Lempi leiskui festareilla – mies kosi Tuomistonlammen laiturilla: "Ainakin vuoden verran olen miettinyt, että Naamoilla kosin"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.