Professori puolustaa Laukaan taimiyksikköä – "Uusien tautien riski todellinen"

Helsingin yliopiston puutarhatieteen ja kasvibiotekniikan professori Paula Elomaan mielestä suomalaisen valiotaimituotannon supistuminen on huolestuttavaa. Yli 25 vuotta Laukaassa toiminut kasvinjalostuslaitos aiotaan lakkauttaa osana Luonnonvarakeskuksen (Luke) toimipaikkojen vähentämistä. Elomaa vastustaa yksikön lakkauttamista.

Luke aikoo ulkoistaa valiotaimituotannon, koska se tuottaa tappiota noin 400?000 euroa vuodessa.

Valiotaimet ovat Luken ylläpitämiä geneettisiltä ominaisuuksiltaan hyviksi todettuja ydinkasveja, jotka on puhdistettu kasvitaudeista ja -tuholaisista. Taimitarhat ja esimerkiksi hedelmä- ja marjaviljelijät ovat voineet ostaa taimia suoraan Laukaasta.

– Jos Laukaan yksikkö lopetetaan, vaara on, että ulkomainen taimituotanto alkaa syrjäyttää kotimaista tuotantoa, jonka turvallisuus on varmistettu. Tuontitaimien myötä voivat kasvitaudit yleistyä. Uusien taudinaiheuttajien riski on ilmaston muuttumisen myötä todellinen, sanoo Elomaa.

Kotimaisilla taimilla itseisarvo

Laukaan kasvinjalostusyksikkö on ainoa puhtaiden suomalaisten puutarhakasvien ja taimien tuottaja. Elomaan mielestä kotimaisilla taimilla on tietty itseisarvo.

– Tuontitaimet eivät välttämättä ole sopeutuneet pohjoiseen ilmastoon, eikä niiden laatua pystytä varmistamaan samalla, Elomaa sanoo.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo arvioi, että Laukaan yksikön merkitys on juuri puhdistettujen taimien saaminen erityisesti mansikan ja pensasmustikan viljelijöille ja taimituottajille. Valiotaimista viljelijä tai taimituottaja voi jatkokasvattaa omia viljelytaimia turvallisin mielin.

– Laukaasta lähtöisin olevilla taimilla on hyvä maine ja ne menevät kaupaksi. Tuontitaimien kanssa on kasvien terveysongelmia, esimerkiksi mansikan juuristotauteja, Salo sanoo.

"Suunnitelmat ovat lyhytnäköisiä"

Luken pääjohtaja Mari Walls kertoi Keskisuomalaiselle lokakuussa, että valiotaimien tuotanto aiotaan ulkoistaa ja toiminta voidaan järjestää jatkossa myös ulkomailla. Mahdollista on myös toiminnan jatkuminen esimerkiksi Suonenjoella tai Jokioisissa.

Hannu Salon mukaan Laukaan yksikön toiminnan mahdollinen siirtäminen muualle aiheuttaa huolia.

– Laukaassa on toimiva infrastruktuuri ja osaava henkilöstö. Taimitoimintoja ei voi siirtää ainakaan niihin Luken laitoksiin, jotka sijaitsevat lähellä mansikanviljelyalueita. Laukaa on etäällä viljelyalueista ja tämä takaa, että olosuhteet pysyvät puhtaina, Salo huomauttaa.

Jyväskylän puutarhaseuran puheenjohtaja Enni Mertanen sanoo, että suunnitelmat Laukaan yksikön lopettamisesta ovat lyhytnäköisiä.

– Pienten säästöjen vuoksi ollaan tuhoamassa vuosikymmenten työ terve taimi -tuotannon rakentamisessa. Siitä seuraa, että kohta meillä ei ole enää suomalaista taimituotantoa eikä terveitä taimia. Taimituotanto siirtyy ulkomaille ja sieltä tulevat taudit mukana, Mertanen uskoo.

Päätös ehkä jo joulukuussa

Luken toimipaikkojen karsiminen on osa valtion tutkimuslaitosten säästöohjelman toteuttamista. Maa- ja metsätalousministeriön tutkimusjohtaja Mikko Peltosen mukaan alueellistamisen koordinaatioryhmä käsittelee asiaa 10. joulukuuta. Pohjaesityksenä on, että Luke luopuu Laukaan taimituotannosta. Luken vesiviljely-yksikkö jatkaa Laukaassa.

– Jos ryhmä puoltaa esitettyä ratkaisua, ministeriö voi päättää Laukaan toimipaikan lopettamisesta joulukuun aikana, arvioi Peltonen.

Vaikka Luken Laukaan yksikkö todennäköisesti lopetetaan,  Peltosen mukaan on mahdollista, että valiotaimituotanto jatkuu Laukaassa jonkun muun toimijan vetämänä.

– Toiminta voi jatkua yksityisen yrityksen johdolla, jos löytyy toimija, joka pystyy ottamaan vastuuta, Peltonen sanoo.'

Lakkautuslistalla 11 toimipaikkaa

Luonnonvarakeskus (Luke) aikoo lakkauttaa 11 toimipaikkaa, joista yksi on Laukaan kasvinjalostusyksikkö. Toimipaikkojen lakkautukset tehdään vuoteen 2018 mennessä.

Laukaan yksikön henkilöstössä on 8 tutkijaa ja 13 muuta työntekijää. Osa henkilöstöstä siirtyisi Luken muille toimipaikoille Suonenjoelle, Jokioisiin tai Lopelle. Laukaassa jatkaisi toimintaansa Luken kalanviljelylaitos.

Laukaassa toimiva puutarhakasvien geenipankki siirretään muualle. Valiotaimien tuotannon ulkoistamista kaupalliselle toimijalle selvitetään.

Merkittävin syy säästötarpeiden taustalla on valtion tutkimuslaitosten ja -rahoituksen kokonaisuudistus, joka leikkaa Luken perusrahoitusta lähes 15 miljoonaa euroa vuodesta 2014 vuoteen 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Suomi

Mikko Heikkilän treenivauhti riitti voittoon Jämsässä

Jyväskyläläisellä perheellä on 130-vuotiaassa teräslaivassa Suomen kolmanneksi kaunein mökki – vierailimme Vaajakoskella kelluvassa upeassa kesäasunnossa

Jyväskylässäkin nähty tissiflashmob käynnisti keskustelun nänneistä – sukupuolentutkimuksen lehtorin mukaan naisvartalo on edelleen seksualisoidumpi kuin miehen

Jyväskylässä pitkään asunut Heini Luotola, 28, on lähellä historiallista olympiapaikkaa, mutta uran jatkuminen on vaakalaudalla loukkaantumisen vuoksi – "Siinä on 50–50-tsäänssi onnistua"

Hevonen jumittui sitkeästi ojaan Jämsässä – neljän tunnin yöllisessä urakassa eivät auttaneet miesvoimat eikä mönkijä, joten palokunta turvautui vielä järeämpään keinoon

Tutkijat ihmettelevät vanhaa ilmoitusta: Miksi ihmeessä höyrylaiva Saimaa II:n kapteeni halusi ostaa eläviä oravia?

Kenkäkaupan konkari Jarmo Toivonen halusi tuoda iloa koronavuoden keskelle – kaupungin vanhin yhdistys Jyväskylän Kauppalaisseura on ehtinyt jo 145-vuotiaaksi

Kuvanveistäjä Juhani Saksa harmittelee satojatuhansia maksaneen Vaajakoski-monumentin kohtaloa: "Teos on ala-arvoisessa tilassa, syrjään heitettynä"

Marko Ahonen listasi yleisimmät elokuvakliseet: Ehtiikö sankari purkaa pommin? Aina viime sekunnilla

Toimi Kankaanniemen vierailijakolumni: EU-tukipaketti avaa vaarallisen kierteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.