Ravintolayrittäjälle ehdollista sukulaisen työsyrjinnästä

Jyväskyläläinen ravintolayrittäjä on tuomittu yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, työaikasuojelurikoksesta sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta. Lisäksi Peng Sun Tham määrättiin kolmen vuoden liiketoimintakieltoon.

Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tuomion eilen torstaina.

Tuomion taustalla on sukulaismiehen työskentely Thamin kiinalaisravintolassa. Nelikymppinen aasialaismies saapui vuonna 2010 Suomeen työskennelläkseen ravintolassa.

Kymmenen kuukautta kestäneen työsuhteen aikana malesialaisella keittiötyöntekijällä oli vain viisi vapaapäivää ja ylityötunteja kertyi noin 1250. Lisäksi mies työskenteli alipalkattuna 700 euron nettokuukausipalkalla.

Käräjäoikeus katsoi, että yrittäjä asetti työntekijänsä epäedulliseen asemaan tämän kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen ja perhesuhteiden perusteella ja huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi tämän riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä.

Käräjäoikeus katsoi, että suomen kieltä taitamaton työntekijä oli riippuvainen työnantajastaan. Työntekijä asui työnantajan tai tämän perheenjäsenten luona ja maksoi asumisesta ja ruuasta korvauksena suuren osan palkastaan, mikä lisäsi riippuvaista asemaa työnantajasta.

Tuomittu kiisti syytteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Hänen mukaansa työsuhteen ehdoista oli sovittu ennen kuin työntekijä saapui Suomeen.

Lisäksi tuomittu vetosi tietämättömyyteensä koskien suomalaista työlainsäädäntöä ja työehtosopimuskäytäntöjä.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana sitä, että tuomittu ei tiennyt suomalaisesta työlainsäädännöstä ja työehdoista. Käräjäoikeus totesi myös, että Suomessa työnantajana toimiva ei voi rangaistusvastuusta vapautuakseen vedota siihen, ettei tuntisi suomalaista työlainsäädäntöä.

Tuomittu velvoitettiin korvaamaan maksamattomia palkkoja korkoineen yhteensä noin 32000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mies raatoi ravintolassa: 10 kuukaudessa 5 vapaapäivää

Uusimmat

Keski-Suomi

Rallitähdet tulevat sittenkin Jyväskylään – Jämsässä samana päivänä kolmen erikoiskokeen ralli

Avohakkuista ei kannata luopua kokonaan – Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta selviää, ettei ainoastaan jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen ole järkevä vaihtoehto

OAJ listasi 18 "törkykuntaa", jotka lomauttavat opettajia heti lukuvuoden alussa – joukossa Karstula ja Ähtäri, katso koko lista

Jyväskylän entinen kehitysjohtaja Harri Hyvönen jättää SoteDigi Oy:n – uudella toimitusjohtajalla on IBM-tausta 

Tanssikansalle uutta: Lavatanssifestarit Himoksella ensi vuonna

Poliisi esittää pyynnön jämsänkoskelaisille kameroiden omistajille – syynä uusi tieto Pekka Katajan murhan yrityksestä

Sähköpyöriä myydään nyt paljon – myös tavallisen polkupyörän voi sähköistää

Selma, 10, Laukaasta on kokenut vaeltaja ja kertoo nyt lapsen näkökulman tästä muotilajista – "Kilometri vielä ja sitten kirjatauko"

Tuoko uusi kikka Leivonmäen kansallispuistoon karanneet hiehot takaisin kotiin? – "Haasteellista on saada ne yhteistyökykyisiksi"

Teatterin ammattilainen Miro Seppänen rikkoo kaavoja – uutta elokuvaa kuvataan pian Jämsässä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.