Saarijärven reitti avautumassa järvitaimenelle – Sähköyhtiön raha ratkaisi

Järvitaimen pääsee tulevaisuudessa ehkä taas kutemaan aivan Saarijärven reitin latvavesille asti. Toistaiseksi reitillä on vielä kaksi täydellistä vaellusestettä: Leuhunkosken voimalaitos Saarijärvellä ja Hietamankosken voimalaitos Äänekoskella. Voimalaitokset omistaa energiayhtiö Vattenfall.

Kalateiden rakentamiseksi Leuhun- ja Hietamankoskille aiotaan hakea EU-rahoitusta osana suurempaa valtakunnallista vesistöhanketta. Vattenfall tarjoaa vaadittavan 40 prosentin omarahoitusosuuden voimalaitosten ohi suunniteltaviin kalateihin, ja loppurahoitusta haetaan EU:lta.

Kalateiden karkea kustannusarvio on noin 750 000 euroa, jolloin Vattenfallin osuus olisi noin 300 000 euroa. Energiayhtiöiden, Metsähallituksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) neuvotteluissa päädyttiin samanlaiseen ratkaisuun myös Uudellamaalla sijaitsevalla Mustionjoella, jossa Koskienergialla on neljä voimalaa. Koskienergia Oy:n yksi kolmesta osakkaasta on Äänekosken Energia Oy.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomen Luonto -lehti.

"Historiallinen hanke"

SLL:n ekoenergiavastaava Riku Eskelinen on erittäin tyytyväinen neuvottelujen lopputulokseen.

– On aivan historiallista, että voimayhtiöt lähtevät tällä tavalla mukaan. Niitä haukutaan usein luonnonsuojeluasioissa, mutta tämä on todella iso positiivinen juttu, Eskelinen iloitsee Keskisuomalaiselle.

Kalateiden rakentaminen mahdollistaa yhtiöille SLL:n Ekoenergia-merkin hakemisen. Vattenfallin vesivoimantuotannosta Suomessa vastaavan johtajan Erik Mälkin mukaan yhtiön suunnitelmissa on merkin hakeminen, jos kriteerit täyttyvät.

Hänen mukaansa yhtiön osallistumiseen vaikutti merkittävästi Saarijärven reitin kalateiden nostaminen parin vuoden takaisen Kansallisen kalatiestrategian kärkikohteiksi.

– Nähtiin, että kärkikohteet toteutetaan tavalla tai toisella ennemmin tai myöhemmin, Mälkki sanoo.

25 miljoonaa sisävesiin

EU ei päätä Saarijärven reitin ja Mustionjoen hankkeista erillisinä, vaan osana 25 miljoonan euron Sisävesi Life IP -hanketta. Keski-Suomen osahankkeiden osuus potista on noin kolme miljoonaa euroa.

Kokonaishankkeen toisen vaiheen hakemus jätetään huhtikuussa EU-komissiolle, joka päättää rahoituksesta ensi kesänä. Jos komissio myöntää rahat, hankkeet voivat alkaa aikaisintaan lokakuussa 2015.

Eskelinen muistuttaa, että vaikka kalatiet ovat kriittisen tärkeitä vaelluskalan nousulle, ne eivät yksin riitä palauttamaan elinkelpoista järvitaimenkantaa koko Saarijärven reitille.

– Tarvitaan myös esimerkiksi toimia veden laadun parantamiseksi ja sopivien sorapohjien rakentamista, jotta kuteminen onnistuu.

– Mutta kyllä tämä mahdollistaisi järvitaimenen nousun aivan sinne Kyyjärvelle ja Suomenselälle asti, Eskelinen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Keski-Suomi

Evakuoidulle sataa apua, mutta vakuutusyhtiöt ovat olleet vaitonaisia – "En tiedä miten pitkään ja missä voin majoittua"

Järvinäköaloja, modernia teknologiaa, elinkautisvankeja, eikä todellisia naapureita – Kuvasarja kertoo: tällainen on Jyväskylän uusi vankila

MTV: Itsemurhien määrä yli kaksinkertaistui Keski-Suomessa ja Jyväskylässä koronakevään aikana

Kirri-Tikkakoski moottoritien rakennustyöt siirtävät Nelostien liikenteen rinnakkaistielle elokuussa – tie Puuppolan ja Vehniän välillä suljetaan kokonaan

Palokan suurpalo: Kotinsa menettäneille löydyttävä kymmeniä asuntoja – "Monella jäi puhelinkin taloon"

Talo paloi ja läheltä piti – Miiu Esantyttären videoteos purkaa tuhoutuneen kodin jättämää traumaa

Otkesin tutkija ensikäynnin jälkeen: palo ei riehunut asunnoissa lainkaan, mutta vesivahingot ja savunhaju tekevät niistä asuinkelvottomia

Palokan senioritalon asukkaiden kotiinpaluun ajankohta riippuu rakennusten vaurioista – poliisi tutkii tapausta tuottamuksellisena yleisvaaran tuottamuksena

Poliisi nappasi kiinni Laukaassa Jyväskyläntiellä hurjastelleen – ylinopeutta yli 50 kilometriä tunnissa

Henkilöauton ajautui vastaantulijoiden kaistan yli ojaan Kannokoskella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.