Synkkä yt-viikko jatkuu: Valtralta lähtöpassit 137:lle

Keski-Suomen synkkä yt-viikko sai perjantaina jatkoa, sillä traktorinvalmistaja Valtra irtisanoo Äänekosken Suolahdessa 137 henkilöä. Irtisanottavien määrä pieneni lokakuun alussa annetusta neuvotteluesityksestä, sillä tuolloin yt-neuvottelujen arvioitiin johtavan enintään 150 työsuhteen päättämiseen.

Valtran koko henkilöstöä koskeneet yhteistoimintaneuvottelut (yt) saatiin päätökseen torstaina.

Yhtiön mukaan irtisanomisilmoitukset annetaan mahdollisimman pian neuvottelujen päättymistä seuraavien kahden viikon aikana. Irtisanomiset kohdistuvat kaikkiin henkilöstöryhmiin. Lisäksi Valtran koko henkilöstö on lomautusten piirissä, jos tuotannon lisäsopeutuksiin on tarvetta.

Vaikea markkinatilanne pitkään

Valtran mukaan yt-neuvottelujen ja tulevien henkilöstövähennysten taustalla ovat markkinoiden tilanne sekä lähivuosien näkymät, jotka vaikuttavat maatalouskoneteollisuuteen maailmanlaajuisesti. Yhtiön päämarkkinoilla Euroopassa etenkin viljan hinnan lasku ja Venäjän asettamat vastapakotteet maitotuotteiden tuonnille sekä sianlihan tuontikielto vaikuttavat tuottajien epävarmuuden kautta traktoreiden kysyntään. Markkinatilanteen ennustetaan jatkuvan haastavana lähivuodet.

Yt-neuvotteluissa löydettiin ratkaisuja, joiden ansiosta suorat irtisanomiset jäivät neuvotteluesityksessä arvioitua pienemmiksi. Henkilöstökuluihin saatiin vaihtoehtoisia säästöjä eläkeratkaisuilla, yhtiön sisäisillä työtehtävien uudelleen järjestelyillä ja määräaikaisuuksia vähentämällä. Lisäksi muihin kulueriin kuin henkilöstökuluihin kohdistuvat säästöt tukevat työpaikkojen säilyttämistä.

Valtran traktoritehdas työllistää tällä hetkellä suoraan noin 900 keskisuomalaista. Se on Äänekosken suurimpia työnantajia. Irtisanomisten jälkeenkin Valtra on merkittävä työllistäjä maakunnassa ja alihankkijoiden kautta koko maan laajuisesti. Henkilöstövähennykset eivät yhtiön mukaan heikennä asiakaspalvelua.

Investoinnit jatkuvat

Valtra kehittää, valmistaa, markkinoi ja huoltaa Valtra-traktoreita. Valtra on osa Agco-yhtymää, joka on maailman johtava maatalouskoneiden suunnittelija, valmistaja ja jakelija. Markkinatilanteesta huolimatta Suolahden traktoritehtaan toiminnan jatkuvuuden edellytykset ovat yhtiön mukaan vahvat.

Valtra ja Agco jatkavat investointeja Valtra-tuotemerkkiin ja uusiin tuotteisiin sekä Suolahden tehtaan tuotannon ja sen kilpailukyvyn kehittämiseen. Tuorein esimerkki tästä on kuluneella viikolla julkisuudessa esitelty uusi T-sarjan mallisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.