Täynnä symboliikkaa! Sotaan lähteneiden muistomerkki paljastettiin Viitasaarella

Monen katsojan silmäpieli kostui, kun sotaan lähteneiden muistomerkki paljastettiin Viitasaarella sunnuntaina. Vanhan yhteiskoulun pihaan, Keitele-järven rantaan pystytetty muistomerkki koostuu kolmesta kivipaadesta. Kaksi reunimmaista vartioi keskellä olevaa kiveä, johon on kiinnitetty pronssinen rintamaveteraanien tammenlehvä-tunnus.

Kivet symboloivat kotia, uskontoa ja isänmaata, joiden puolesta taistelemaan lähti Viitasaareltakin tuhansia miehiä. Ympyrä tammenlehvän ympärillä puolestaan yhdistää sotaan lähteneiden muiston tähän päivään ja tulevaisuuteen, muistomerkkitoimikunta kuvailee.

Muistomerkin ovat suunnitelleet kuvanveistäjä Jaana Bombin ja aluearkkitehti Helena Raatikainen yhteistyössä veteraanien, reserviläisten ja kaupungin edustajien kanssa.

-Hieno patsas. Ja paikka on hyvä: tästähän niitä miehiä lähti sotaan proomun kyydissä, kehuivat patsaan paljastusta seuranneet Toivo Kinnunen, 90 ja Liisa Hämäläinen, 95.

-Miehiä oli ranta mustanaan, Hämäläinen muistelee.

Toivo Kinnusen isä, Toivo hänkin, lähti sotaan juuri tästä rannasta vuonna 1939. Isä palasi kotiin haavoittumattomana, samoin Kinnusen toinen veli. Vanhempi veli sen sijaan kaatui Vuosalmella.

-Itse olin sota-aikana niin nuori, että minut kutsuttiin mukaan vasta viime hetkillä enkä joutunut tappamaan ketään, Kinnunen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.