THL: Järvessä uskaltaa uida – mutta muista nämä asiat

Vatsatautiepidemiat kiusasivat yleisten uimarantojen käyttäjiä viime kesänä. Terveysviranomaisten mukaan järvissä uskaltaa uida ensi kesänä, kunhan muistaa muutaman asian.

– Akuutin vatsa- ja ripulitaudin aikana ei ole suositeltavaa mennä uimaan. Olennaista on myös muistaa, että uimavesi ei ole koskaan juomakelpoista. Järvivettä ei pidä mennä juomaan, koska altistuminen tapahtuu, kun vettä nielaistaan, listaa erikoissuunnittelija Outi Zacheus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Vesi- ja terveys -yksiköstä.

Hän muistuttaa myös hyvästä hygieniasta. Vessakäynnin jälkeen on aina syytä pestä kädet niin rannalla kuin kotonakin. Rantojen ylläpitäjien asia on pitää huolta asianmukaisista pukeutumis- ja peseytymispaikoista uimareille.

Jotta viime kesän kokemukset eivät toistuisi, lupa- ja valvontavirasto Valvira on ohjeistanut kuntien terveydensuojeluviranomaisia ensi kesästä. Ohjeiden mukaan uimavesistä on otettava näyte ennen uimakauden alkua ja vähintään kolme kertaa sen aikana.

Uimareita ja rantojen ylläpitäjiä pitää myös ohjeistaa hygieniasta. Yleiset tilat on pidettävä siisteinä, vaippoja ei saa vaihtaa uimavedessä ja ripuli- ja oksennustaudin aikana pitää välttää uimista.

Ainakin kahdeksan epidemiaa

THL:n tuoreen yhteenvedon mukaan uimarannoilla levisi viime kesänä ainakin kahdeksan epidemiaa, jotka pystyttiin tutkimuksissa todistamaan. Epäilyjä ilmoitettiin viranomaisille ennätysmäiset 15, kun tavallisesti ne ovat yksittäisiä.

Vatsatautien syynä oli ulosteperäinen tartunta. Taudinaiheuttajamikrobeita etsittiin näytteillä, joita otettiin ihmisistä, uimavesistä ja rannan ympäristöstä kuten wc-tiloista. Näytteistä löydettiin noroviruksia.

Norovirukset ovat Zacheuksen mukaan aina peräisin ihmisestä. Eläimiä ei norovirusepidemioista voi syyttää. Mutta miksi viime kesä oli niin poikkeuksellinen verrattuna muihin?

– Pitkät hellejaksot houkuttelivat uimarannat täyteen. Ihmisiä oli paljon liikkeellä yhtä aikaa, ja vedessä vietettiin pitkiä aikoja.

Kymmenet uimarit saivat vatsatautia esimerkiksi Oulun Lämsänjärvestä ja Sipoon Pilvijärvestä. Eniten epidemiat koettelivat Tamperetta, jossa ilmoitettiin yli tuhat sairastumista Tohloppi-, Tesoma-, Kauka- ja Suolijärvistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uimarannoilta tuli viime kesänä ennätysmäärä epidemiaepäilyjä

Uusimmat

Keski-Suomi

Kuvia ajasta –  Keskisuomalaisten valokuvataiteilijoiden SPARRI-kollektiivin näyttely avautui Äänekoskella

Jyväskylässä tänään kesän suurin urheilutapahtuma – JJK:n ja Vaajakosken maalitykit kertovat, kuinka paikallispelissä käy

Erikoinen kesäkuu päättyi Päivö-myrskyyn – ennätyksiä rikottiin, helteessä hikoiltiin ja kaatosateessa kastuttiin

Näin Jämsän jättipalo sai alkunsa: "Siellä on ollut jokin sinne kuulumaton tavara" – Pohjavesien näytteistä helpottava tieto

Konserttiarvio: Taulumäen kirkko soi kuin valkokangas Olli Mustosen ohjauksessa Jyväskylän Kesän avajaiskonsertissa

Ränssin kesäteatterissa neljä esitystä takana ja kaksi jäljellä – Hengityssuojain kuuluu lipun hintaan, mutta sellaisia ei ole yleisössä nähty

Teatteriarvio: Missä mun lahja!? – Mäki-Matin Maukka, Väykkä ja syntymäpäivä on jopa kosmisiin sfääreihin kurottava kertomus ystävyydestä ja sen merkityksestä

Toivakasta löytyy yksi maan harvoista pärekaton tekijöistä – Lupsakan Kari Siikasen päreet palavat vain siitä yhdestä kysymyksestä

Pesäysi oli Kirittärien kyydissä pelkkä Pesänolla – Vastatuuli esti varsinaiset murskajaiset

Hankasalmen raviradan uudet valjastustilat otettiin käyttöön – Henri Bollström ahkeroi rattailla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.