Thaipoimijoita ennätyksellisen paljon: "Kerättävää jää suomalaisillekin"

Suomeen saapuu tänä vuonna arviolta jopa 3 500 ulkomaalaista marjanpoimijaa. Valtaosa poimijoista saapuu maahan Thaimaasta.

- Tänä vuonna poimijoita on enemmän kuin viime vuonna. Määrä on kasvanut tasaisesti vuosittain, arvioi Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja Kåre Björkstrand.

Kaupallisesti kerättävistä metsämarjoista ulkomaalaiset poimijat keräävät arviolta yli puolet. Björkstrandin mukaan puolukoiden osalta taas suomalaiset keräävät suhteellisesti enemmän. Puheenjohtaja muistuttaa, että thaipoimijoidenkin jäljiltä kerättävää jää metsiin reilusti.

- Valtakunnallisesti metsämarjoista kerätään vuosittain noin kymmenen prosenttia. Metsiin jää satoja miljoonia kiloja marjaa, joten kyllä siellä varmasti jokaiselle kerättävää riittää.

Viileä ja sateinen kesä on tuonut mukanaan hyvän marjavuoden. Satokausi alkaa olla pohjoisinta Suomea lukuunottamatta käynnissä.

- Sadekeli on tehnyt hyvää ja sato näyttää runsaalta sekä laadukkaalta. Lapissa ollaan hieman myöhässä ja sato valmistuu varmasti vasta elokuun puolivälin paikkeilla. Muualla Suomessa tilanne on normaalimpi.

Björkstrand kertoo, että ulkomaalaisten marjanpoimijoiden saanti maahan on työläs ja byrokraattinen prosessi.

- Kenelle tahansa ei myönnetä lupia ja kriteerit ovat kovat. Yrityksen tulee olla vankalla pohjalla ja myös vakavarainen.

Poimijoihin suhtaudutaan hyvin

Tänä vuonna noin 20 yritystä käyttää poimintaan thaimaalaisia. Vielä vuonna 2005 maahan tuli noin sata poimijaa, kun nyt heitä on jo yli kolmetuhatta.

Björkstrandin mukaan suomalaiset suhtautuvat poimijoihin hyvin ja valituksia heistä tulee aniharvoin.

- Todella harvoin heistä valitetaan. Joskus joku ottaa yhteyttä, jos poimijat ovat menneet lähelle asutusta poimimaan marjoja ja se on ihan ymmärrettävää.