Tuhansia kukkia Hollannista Keski-Suomeen – joka viikko

On aikainen maanantaiaamu, ja hollantilaiset kukka-auton kuljettajat Ed de Wit ja Cees van den Hoven kantavat kukkapuntteja rekastaan Ruusupuu-kukkakauppaan Tapionkadulle. Edellisenä aamuna kaksikko on lentänyt Amsterdamista Helsinkiin, samaan aikaan heidän rekkansa kukkineen matkasi Finnlinesilla Travemundesta Suomeen. Auto on lastattu P. W. De Mooy -yrityksen kotikaupungissa Rijnsburgissa Etelä-Hollannissa.

– Suomi on ainoa asiakkaamme; ajamme tänne kolmella autolla viikoittain, Cees kertoo.

Alkuviikon ajan miesten kukka-auto on odotettu näky aina Kuopiota ja Vaasaa myöten. Tiistai-iltana matkataan taas kotiin Hollantiin, jossa loppuviikon aikana kukkahuutokaupasta ostetaan kukkia, lastataan autoa sekä tilausten mukaan että irtomyyntiin.

Ja seuraavana sunnuntaina ollaan taas Etelä-Suomessa.

Kukkakuskit kertovat, että rekan lämpötila on aina kuuden ja seitsemän plusasteen välissä. Osa kukista, kuten ruusut, ovat vesisankoissa, osa hyllyillä kuivina punteissaan.

Ruusupuun kukkakauppias Minna Savolainen on tehnyt kukkatilauksensa edellisellä viikolla, mutta hänellä on mahdollista ostaa kuormasta aina jotain kivaa ylimääräistä.

– Tällä kertaa ostin ihania, keltaiseksi ja vaaleanvihreiksi värjättyjä pajunkissoja.

Samoille apajille maanantaiaamuun on saapunut myös kukkakauppias Liisa Eloranta Petäjävedeltä. Myös hän ostaa narsissinsa Liisan Kukkapuotiin hollantilaiskuskeilta.

Minnan mukaan moni ei tule ajatelleeksi, mistä kukat tulevat Jyväskylän kukkakauppoihin. Osa käy ostamassa kukkansa tukusta.

On myös niitä, jotka tilaavat kukat suoraan Hollannista.

– Siten välistä jää yksi myyntiporras pois.

Hollanti on kaikkien eurooppalaisten yhteinen kukkamaa. Se tuottaa 85 prosenttia Euroopan kukkakauppojen myytävistä kukista. Loput tulevat muun muassa Afrikasta ja Etelä-Amerikasta.

Pian tämänkertainen lasti on purettu, ja Ruusupuu on saanut yli 3 500 kukkaansa viikon myyntiä varten. Rekan jäljiltä pieni kukkapuoti on täynnä kukkapuntteja ja -sankoja.

Savolainen toteaa, että kukkakauppiaan työ alkaa tästä, vaikka jo edellisenä päivänä kaikki kymmenet kukkavaasit on pesty ja desinfioitu.

– Se on tärkeä työvaihe, sillä vaaseissa voi olla vaikka hometta, mikä pilaa kukat.

Kaupassa kukat laitetaan ensin veteen virkistymään. Seuraavana päivänä jokainen kukka käsitellään yksitellen: nuukahtaneet lehdet poistetaan ja kukkiin leikataan uusi, vino imupinta. Osa kukista viedään kylmiöön odottamaan jatkokäsittelyä, osa pääsee heti myyntiin – ja asiakkaiden iloksi.