Uusi pyramidihuijaus tulossa Suomeen - Nyt kultakauppaa

Suomeen pyrkii uusi kultakauppaan keskittyvä pyramidihuijaus, jossa 550 euron sisäänpääsymaksun maksajalle luvataan kultaa 3500 euron arvosta. Lisäksi jokaisen pitää hankkia mukaan kaksi uutta jäsentä. Uutta pyramidihuijauksen muotoa on esiintynyt alkuvuodesta Etelä-Pohjanmaalla ja myös Keski-Suomessa.

Pyramidihuijaus on vuonna 2006 voimaan tulleen rahankeräyslain mukaan rikos.

Poliisi tutkii parhaillaan, onko kultaisen pyramidihuijauksen tiimoilta aihetta epäillä rikosta. Tutkinta on keskitetty Pohjanmaan poliisilaitokselle, jonka toimialueella värväystilaisuuksia uusien jäsenten houkuttelemiseksi on tiettävästi järjestetty. Tutkintapyynnön poliisilaitokselle teki viime viikolla Keskusrikospoliisi, joka oli saanut kansalaisilta vinkkejä asiasta.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Tapio Nyysti Pohjanmaan poliisilaitokselta vahvistaa, että selvitys pyramidihuijauksesta on alkuvaiheessa. Sen perusteella päätetään, onko asiassa aihetta esitutkinnan käynnistämiseen.

–Ratkaisevaa tietoa pyramidihuijauksesta ja sen järjestäjästä ei ole vielä ilmaantunut. Kansalaisilta toivotaan ilmoituksia paikalliselle poliisilaitokselle pyramidihuijaukseen liittyvistä havainnoistaan, Nyysti kertoo.

Sisä-Suomen poliisilaitokselle ei toistaiseksi ole tullut ilmoituksia asiasta.

–Pyramidihuijaus on rikos, jos sen kautta yritetään houkutella mukaan sijoittamaan rahaa ja siitä luvataan moninkertainen voitto, muistuttaa rikoskomisario Sami Salo Jyväskylän poliisiasemalta.

Uuden huijauksen jäljet näyttävät johtavan ulkomaille. Virossa oli viime vuonna hankittu osallistujia vastaavanlaiseen pyramidipeliin 540 euron jäsenmaksulla, jolla voitto voisi olla 3500 euroa. Postimees-lehti selvitti tuolloin asiaa ja löysi yhtiön, jonka toimisto on Dubaissa ja jonka Emirates Gold Exchange -nettisivulla mainitaan myös osoite Alankomaihin. Nettimarkkinapaikan perustaja ja omistaja eivät tule ilmi yhtiön nettisivuilta.

”WinCapita ei ollut pyramidihuijaus”

Uusimmat

Keski-Suomi

Kreetta Onkelille käsikirjoitusapuraha elokuvaan

Puolustusvoimat teki kaksi tutkintapyyntöä poliisille väitetyistä esteellisyystapauksista

Pyöräilijät testasivat Jyväskylässä, miten erilaiset lukot pärjäävät varkaiden käsittelyssä – katso video

Keuruu halukas lähtemään junaliikenteen pilottikokeiluun – kunhan jo tehtyjä selvitystöitä ei unohdeta

Jämsäläinen Heikki Isännäinen, 100, on kokenut sodan kauhut ja rakkauden roihun: "Olen kiitollinen elämälle, kun sain niin hyvän vaimon"

Hauska pitkäkarvainen vieras sulatti jään ja jännityksen päiväkodissa Äänekoskella – Taisto-koira houkutteli ujoimmatkin mukaan leikkiin, katso video

Puoliperävaunu suistui ojaan Jämsänkoskella

Pulloposti päätyi löytäjälle kolmen vuoden seilaamisen jälkeen – katso videolta, kun lapset lähettävät mehupulloon säilötyn viestin matkaamaan Päijänteeseen kesällä 2015

Kuntoilija, eikö kehitystä tapahdu? Asiantuntija kertoo, miten yhdistät onnistuneesti voima- ja kestävyysharjoittelun

Kun ei maailmalta löytynyt, piti suunnitella itse: Jyväskylän Säynätsaloon valmistuva nosturi pystyy nostamaan mastojen lisäksi jopa kahdeksantonnisen veneen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.