Uusi pyramidihuijaus tulossa Suomeen - Nyt kultakauppaa

Suomeen pyrkii uusi kultakauppaan keskittyvä pyramidihuijaus, jossa 550 euron sisäänpääsymaksun maksajalle luvataan kultaa 3500 euron arvosta. Lisäksi jokaisen pitää hankkia mukaan kaksi uutta jäsentä. Uutta pyramidihuijauksen muotoa on esiintynyt alkuvuodesta Etelä-Pohjanmaalla ja myös Keski-Suomessa.

Pyramidihuijaus on vuonna 2006 voimaan tulleen rahankeräyslain mukaan rikos.

Poliisi tutkii parhaillaan, onko kultaisen pyramidihuijauksen tiimoilta aihetta epäillä rikosta. Tutkinta on keskitetty Pohjanmaan poliisilaitokselle, jonka toimialueella värväystilaisuuksia uusien jäsenten houkuttelemiseksi on tiettävästi järjestetty. Tutkintapyynnön poliisilaitokselle teki viime viikolla Keskusrikospoliisi, joka oli saanut kansalaisilta vinkkejä asiasta.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Tapio Nyysti Pohjanmaan poliisilaitokselta vahvistaa, että selvitys pyramidihuijauksesta on alkuvaiheessa. Sen perusteella päätetään, onko asiassa aihetta esitutkinnan käynnistämiseen.

–Ratkaisevaa tietoa pyramidihuijauksesta ja sen järjestäjästä ei ole vielä ilmaantunut. Kansalaisilta toivotaan ilmoituksia paikalliselle poliisilaitokselle pyramidihuijaukseen liittyvistä havainnoistaan, Nyysti kertoo.

Sisä-Suomen poliisilaitokselle ei toistaiseksi ole tullut ilmoituksia asiasta.

–Pyramidihuijaus on rikos, jos sen kautta yritetään houkutella mukaan sijoittamaan rahaa ja siitä luvataan moninkertainen voitto, muistuttaa rikoskomisario Sami Salo Jyväskylän poliisiasemalta.

Uuden huijauksen jäljet näyttävät johtavan ulkomaille. Virossa oli viime vuonna hankittu osallistujia vastaavanlaiseen pyramidipeliin 540 euron jäsenmaksulla, jolla voitto voisi olla 3500 euroa. Postimees-lehti selvitti tuolloin asiaa ja löysi yhtiön, jonka toimisto on Dubaissa ja jonka Emirates Gold Exchange -nettisivulla mainitaan myös osoite Alankomaihin. Nettimarkkinapaikan perustaja ja omistaja eivät tule ilmi yhtiön nettisivuilta.

”WinCapita ei ollut pyramidihuijaus”