Valkolakkia ei saa pikkurahalla

Vaikka lukiolaki niin määrääkin, ei lukio-opiskelu toden totta ole maksutonta. Pelkkiin oppikirjoihin hulahtaa reilusti yli 1 000 euroa ja ylioppilaskirjoitusmaksuihin helposti pari sataa euroa.

Jokunen lukio avittelee oppilaita hankinnoissa, mutta niissäkin tavoitteena on lähinnä lisätä koulun vetovoimaa - isoilla lukioilla imua riittää ilman moisia porkkanoitakin.

Keski-Suomessa ei tiettävästi yksikään lukio tarjoa oppilailleen ilmaisia koulukirjoja. Kuhmoisten lukiossa suurimman osan kirjoista saa käyttöön noin 20 euron könttämaksulla, ja ainakin Kinnulan ja Joutsan lukioissa uusia lukiolaisia muistetaan kannettavilla tietokoneilla.

Kehittämispäällikkö Johanna Kumenius opetusministeriön koulutus- ja tiedepoliittiselta osastolta vahvistaa, ettei ilmaisia oppikirjoja ole kaikille lukiolaisille luvassa vastakaan. Myös ylioppilastutkinto säilyy näillä näkymin maksullisena.

- Koko maan noin 300 lukiosta ilmeisesti kymmenkunta hyvin pientä tarjoaa oppilaille ilmaiset kirjat. Viime syksynä tekemämme laskelman mukaan koko lukioajan oppikirjat maksavat nettikaupassa 1 300-1 400 euroa. Moni pyrkii saamaan osan kirjoista käytettyinä, mutta menot ovat silti isot, linjaa Suomen Lukiolaisten liiton edunvalvonta-asiamies Ari Mattila.

- Liitto tekee työtä sen eteen, ettei kirjojen painoksia uusittaisi jatkuvasti - hitaammalla tahdilla kierrättäminen onnistuisi paremmin. Kirjastotkaan eivät hanki oppikirjoja, koska ne vanhenevat nopeasti. Vaikka koulut hyödyntävät myös sähköistä opetusta, ovat kirjat säilyttäneet keskeisen asemansa.

Johtava sosiaalityöntekijä Hanna Tabell Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta puolestaan vakuuttaa, että vähävaraisia lukiolaisia autetaan kirjahankinnoissa ja tutkintomaksuissa.

- Kouluissa tunnetaan käytännöt ja ohjataan apua tarvitsevat sosiaalitoimen puoleen. Toimeentulotukea jo saavat taas osaavat itsekin kysyä neuvoja.

» Lue lisää maanantain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.