Vankeutta kirkkovaltuutetulle

Jyväskyläläismies tuomittiin useista lasten hyväksikäytöistä. Tuomittu pitää juttua perättömänä ja valittaa hovioikeuteen.

55-vuotias jyväskyläläismies on tuomittu kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä. Keski-Suomen käräjäoikeus luki tuomitun syyksi kahdeksan lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, joista yksi arvioitiin törkeäksi. Lisäksi tuomio tuli salassapitorikoksesta ja yritetystä yllytyksestä perättömään lausumaan. Korvauksia uhreilleen mies tuomittiin maksamaan yhteensä 38 500 euroa.

Käräjäoikeus käsitteli jutun suljetuin ovin ja myös asiakirjat ja asianomistajien nimet määrättiin salaisiksi. Oikeuden tuomiosta antaman julkisen selosteen mukaan tuomittu Esko Ilmari Haavisto syyllistyi rikoksiin vuosina 2003-2009.

Seksuaalirikoksissa uhreina oli kahdeksan lasta, jotka olivat yhtä lukuunottamatta poikia. Tekoaikaan lapset olivat 7-15-vuotiaita. Teot eivät kohdistuneet hänen omiin lapsiinsa.

Teoissa kyse oli lähinnä lasten vartalon ja sukuelinten koskettelusta, mutta myös pornoelokuvien näyttämisestä lapsille, itsetyydytyksestä lasten nähden, seksuaalisista puheista ja ehdotuksista sekä tarkoituksellisesta liikkumisesta alasti lasten nähden. Tekoihin ei liittynyt sukupuoliyhteyttä, lasten pakottamista tai väkivaltaa.

Kiistää kaiken

Salassapitorikokseen oikeus katsoi miehen syyllistyneen antamalla juttua koskevat salassapidettävät poliisipöytäkirjat ulkopuolisten henkilöiden luettaviksi. Yllytys perättömään lausumaan tapahtui miehen yritettyä taivuttaa jutussa todistajana kuullun henkilön antamaan vääriä tietoja ja salaamaan tiedossaan olleita asioita.

Tuomittu kommentoi maanantaina Keskisuomalaiselle kiistäneensä kaikki rikokset ja kertoi valittavansa tuomiosta hovioikeuteen. Hänen mukaansa koko juttu on perätön ja taustalla on kosto liittyen korvauskiistaan hänen omaisuutensa vahingoittamisesta.

Luottamusasemastaan Jyväskylän seurakunnan Korpilahden alueneuvoston jäsenenä hän kertoi luopuvansa. Hän on aiemmin toiminut Korpilahden kirkkovaltuuston puheenjohtajana. Luottamustehtävissään hän ei ole ollut tekemisissä lasten ja nuorten kanssa.

Tuomittu on työskennellyt 1980- ja 1990-luvuilla muun muassa Suomen suurlähetystössä Haagissa sekä monikansallisen juomayhtiön Suomen toimitusjohtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.