Vapaista kissoista valituksia Äänekoskella

Vapaana liikkuvista kissoista tulee valituksia joka kevät ja kesä, kun lämmin ilma ajaa katit liikkeelle.

Kissat naarmuttavat autojen maalipintoja, tuhoavat linnunpesiä sekä sotkevat lasten leikkipaikkoja ja tuuletuksessa olevia vaatteita.

Tänä keväänä valituksia on tullut Äänekoskella etenkin Suolahden keskustan ja Markkamäen alueilta.

Laukaan ympäristöterveydenhuollon terveystarkastajana Äänekosken alueella toimiva Jouni Jänkävaara muistuttaa vapaana liikkuvien kissojen omistajien rikkovan metsästyslakia, eläinsuojelulakia ja järjestyslakia.

– Joka kevät ja kesä valituksia vapaana liikkuvista kissoista tulee keskitetysti muutamilta alueilta. Ne vaihtelevat vuosittain, joten varsinaisia ongelma-alueita meillä ei ole.

– Esimerkiksi järjestyslaissa on kielletty lemmikkien pääsy lasten leikkipaikoille. Kissan omistaja ei voi olla varma siitä, mitä vapaana oleva lemmikki tekee ulkoillessaan.

Terveystarkastaja voi käydä juttelemassa häiriötä aiheuttavan kissan omistajan kanssa ja ohjeistaa pitämään kissa kytkettynä tai valvotusti vapaana.

– Oikeastaan muuta emme voi tehdä. Järkevintä olisi kuitenkin, että ihmiset menisivät reippaasti itse juttelemaan kissan omistajan kanssa asiasta, jos omistaja on tiedossa. Usein häiriötä aiheuttaa naapurustossa vapaana oleva kissa, jonka omistaja asuu muutaman talon päässä.

– Kissoja tulisi ulkoiluttaa kiinni kytkettynä tai valvotusti omassa pihassa. Nuori kissa on helposti totutettavissa sisäkissaksi, vaikka se olisi saanutkin maistaa vapautta, Jänkävaara toteaa.

Kaksi kymmenestä kissasta löytää omistajansa

Löytöeläintaloa Uuraisilla pitävä Sanna Moilanen vahvistaa, että Äänekoskella ei vallitse suurta ongelmaa kissojen kanssa.

– Viime keväänä ja kesänä meille tuli melko vähän löytökissoja, eikä tänäkään keväänä niitä ole montaa tuotu. En siis jaksa uskoa, että niitä määräänsä enempää liikkuu vapaana. Aikaisempina vuosina kissoja on päätynyt tänne enemmän.

Löytöeläintaloon päätyvistä kissoista vain noin kahta kymmenestä kysellään jälkeenpäin.

Sanna Moilanen kuitenkin muistuttaa, että vapaana kulkeva kissa on jonkun toisen ihmisen omaisuutta, eikä sitä pidä varastaa.

– Usein ihmiset soittavat ja kertovat löytäneensä kissan ja sanovat voivansa ihan hyvin pitää kissan itsellään. Kissa on kuitenkin omaisuutta ihan niin kuin koirakin, eikä sitä voi mielivaltaisesti ottaa.

– Kissojen perään soitellaan harmillisen vähän. Ehkä omistajat eivät osaa soittaa löytöeläintaloon tai he kuvittelevat kissan jääneen esimerkiksi auton alle.

Uusimmat

Keski-Suomi

"Näyttää siltä, että kokkoja ei Keski-Suomessa tänä juhannuksena polteta" – Lisää tietoa luvassa iltapäivällä

Aggressiivinen jyväskyläläisvaras vankilaan: Tunkeutui koteihin, vei ravintoloista pulloja – jouduttiin lamauttamaan kahdesti sähköllä

Hyttyspiina on nyt täällä – Hyönteistutkijat neuvovat, kuinka voit välttyä puremilta

Lumme Energia suunnittelee jopa 60 miljoonan euron investointeja aurinkosähköön – osti enemmistön Solarigosta

Liikennepuistojen rooli muuttui kasvatuksesta huvipuistoksi – Jämsän paraatipaikalla juhlittiin viisikymppisiä polkuautoillen

Katso kuvat Jyväskylän Paviljonki-hotellin sviiteistä – yksi yö maksaa noin 500 euroa, tapahtumien aikaan enemmän

Naisten pika-aidat yleisurheilukesän kuumin laji – Tuore JKU-lupaus ottaa kärkinimien haasteen vastaan Harjun GP-kisoissa

Uusi kirkkoherra on Konneveden riitaisan seurakunnan viimeinen mahdollisuus – riidantäyteisiin vuosiin mahtuu Elvis-messu, liperipaitoja, maanlaajuista mainetta, rahasotkuja ja varoituksia

Jopa nelisenkymmentä kokkoa roihuaa juhannuksena Keski-Suomessa – katso yleisten kokkojen sijainnit tästä

Hallitseva olympiavoittaja tähdittää tänään Jyväskylän ensimmäistä GP-iltaa – katso aikataulu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.