Varusmiehelle syytteet seksirikoksista

Tikkakosken varuskunnassa viime syksynä tapahtuneeksi epäillyt seksuaalirikokset ovat johtaneet syytteisiin. Kihlakunnansyyttäjä on nostanut tapaukseen liittyen syytteet kahdesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Siviilirikossyytteiden lisäksi mies saa sotilasrikossyytteen palvelusrikoksesta.

Tapaus käsitellään Jyväskylän käräjäoikeudessa, joka ei ole vielä määrännyt jutulle käsittelypäivää. Koska kyseessä on arkaluontoinen seksuaalirikosasia, tulee käräjäoikeus todennäköisesti käsittelemään asian suljetuin ovin. Tuomiosta oikeus antanee julkisen selosteen.

Syytteet saavan miehen epäillään syyllistyneen rikoksiin viime lokakuussa Tikkakosken varuskunnassa, jossa hän oli suorittamassa varusmiespalvelustaan Ilmasotakoulussa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan epäillyt rikokset kohdistuivat hänen kahteen palvelustoveriinsa aliupseerikurssin puolikurssijuhlan päätteeksi naisten tuvassa yöllä. Epäilty oli tiettävästi vahvassa humalassa. Hänet kotiutettiin ja hänen palveluksensa keskeytettiin heti rikosepäilyjen jälkeen.

Palvelusrikoksesta tuomitaan sotilas, joka rikkoo tai jättää täyttämättä palvelukseen kuuluvan velvollisuuden tai palvelusta tai sotilaallista järjestystä koskevan määräyksen. Siihen syyllistyy myös sotilas, joka on palvelustehtävässä siinä määrin alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alainen, että hänen kykynsä suorittaa palvelusta on alentunut.

Lain mukaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyy muun muassa se, joka on sukupuoliyhteydessä tai saa uhrinsa ryhtymään muuhun hänen seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavaan seksuaaliseen tekoon tai alistumaan teon kohteeksi. Rikos edellyttää uhrin tiedottomuuden tai muun avuttoman tilan hyväksikäyttöä, kun henkilö ei kykene puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan. Henkilö voi olla avuttomassa tilassa esimerkiksi normaalisti nukkuessaan tai tiedoton alkoholin nauttimisen vuoksi.