Viitasaaren vastaanottokeskus täyttyi lapsiperheistä

Viikonvaihteessa Viitasaarelle saapuneet turvapaikanhakijat ovat pääasiassa lapsiperheitä Irakista ja Afganistanista. Heistä lapsia on lähes puolet.

- Talon asukkaat asuvat huoneistoissa tai majoitushuoneissa ja valmistavat ruokansa itse talon keittiöissä. SPR:n vapaaehtoisten kanssa opetellut keittiökäytänteet ovat saaneet sen aikaan, että suomalaiset voivat nyt katsoa kynnyksen takaa kuinka kätevästi pitaleipä syntyy, kertoo keskuksen johtaja Sirpa Pekkarinen.

Alkuviikosta Muikunlahdessa on tehty rekisteröintiselvityksiä, selvitelty turvapaikanhakijoiden ammattitaustoja ja muun muassa luku- ja kirjoitustaitoa.

- Opetusta varten asukkaat jaetaan osaamistason mukaan ryhmiin. Kouluikäiset lapset menevät kouluun, kun terveystarkastus on tehty. Seuraavaksi pohditaan, mitä oppivelvollisuusiän ylittäneiden kanssa voidaan tehdä, Pekkarinen selvittää.

Turvapaikanhakijoilla on velvollisuus tehdä työpalvelua ja opiskella kieltä tietty aika viikossa.

Asiointi kaupoissa on sujunut muutamaa kommellusta lukuun ottamatta hyvin. Erään perheen tomaattipussin hinnaksi tuli vahingossa 20 euroa, mutta viitasaarelaiset ovat spontaanisti auttaneet käytännön pulmatilanteissa.

- Se miksi kaupoissa näkyy miehiä, johtuu siitä, ettei koko perheen ole syytä lähteä kauppaan. Jos joku asukkaistamme näyttää siltä, että hän on hukassa, kannattaa kysyä tarvitseeko hän apua, kannustaa keskuksen vastaava ohjaaja Elina Mäkinen paikkakuntalaisia.