Yritysten suhdannenäkymät heikkenivät hieman Keski-Suomessa

Keski-Suomen pienten ja keskisuurten eli pk-yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet kevääseen verrattuna, mutta ovat edelleen plussalla.

Suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku (13) on heikentynyt keväästä 2014 viisi prosenttiyksikköä. Koko maan saldoluku on nyt 9 – se laski edellisestä mittauksesta seitsemän prosenttiyksikköä. Hyvinä aikoina suhdannenäkymiä kuvaava luku on jopa 30. Näissä tuloksissa ei ole nähtävissä vielä Ukrainan tilanteen vaikutuksia.

Keski-Suomessa, kuten koko maassa nähdään eniten kehittämistarvetta markkinoinnissa ja myynnissä. Verkottumiseen ja alihankintaan liittyvät kehitystarpeet nousevat toiseksi suurimmaksi kehityskohteeksi. Yleinen suhdannetilanne/taloustilanne nähdään kuitenkin pahimpana kehittämisen esteenä, kuten myös koko maassa.

Alueen vastaajista mahdollisuuksien mukaan kasvamaan pyrkiviä jopa 42 prosenttia, kun koko maassa vastaavasti 37 prosenttia. Voimakkaasti kasvua tavoittelevia ilmoittaa olevansa 7 prosenttia. Yritystoiminnan loppumista ennakoivia on vain 3 prosenttia. Jotta kasvu toteutuisi, tarvitaan riittävästi kannusteita esimerkiksi työmarkkinoille, kansainvälistymiseen ja verotukseen.

Tiedot käyvät ilmi tiistaina julkistetusta Pk-yritysbarometrista, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Pk-yritysbarometri perustuu yli 5 800 pk-yrityksen vastauksiin koko maassa. Keski-Suomessa vastaajia oli 359. Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö tekevät Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.