Zelda katosi Ylä-Kintaudella - Matkalla kotiin 300 km päähän?

Oman lemmikin katoaminen on omistajalleen kamala paikka. Tämän eteen joutui porvoolainen Eija Quinlan, jonka tuhkanharmaa Zelda-kissa katosi kesälomareissulla Petäjäveden Ylä-Kintaudella.

Quinlan oli heinäkuussa perheineen käymässä Ylä-Kintaudella Nikkarniemessä vanhempiensa mökillä. Täysikasvuinen, 6-vuotias Zelda-kissa jäi mökille Quinlanin vanhempien kanssa, kun hän lähti tyttärensä kanssa mökiltä yöksi pois. Tällä välin Zelda pääsi mökistä ulos ja katosi.

– En tiedä, olisiko se voinut lähteä etsimään minua? Olen huhuillut ja käynyt etsimässä, mutta ei, Quinlan sanoo murheellisena.

Sittemmin Quinlanin oli pakko palata töihin Porvooseen. Lähes 300 kilometriä välimatkaa ei ainakaan helpota kadonneen lemmikin omistajaa. Quinlan on tehnyt ilmoituksia karkulaisesta, ja huoli kasvaa, mitä kauemmin tulee kuluneeksi katoamisesta.

– Olen kuullut tapauksista, joissa kissa on tullut takaisin kotiin kuukausienkin jälkeen, mutta en ole varma, olenko nyt liian myöhään liikkeellä. Olemme jättäneet mökille ruokaa ja Zeldan kopan, jossa on minun vaatteitani.

– Epätietoisuus on kaikista pahinta. Jos Zelda on vaikka löytänyt uuden kodin, joku ruokkii häntä ja hän on onnellinen, niin se ei haittaa – pahinta on, kun ei tiedä.

Kissa yrittää aina kohti kotia

Karkurit.fi-nettisivusto saa jatkuvasti uusia ilmoituksia kadonneista kissoista, koirista ja muistakin lemmikeistä. Sivuston tiedottaja ja Suomen Löytöeläinapu ry:n puheenjohtaja Maija Ankkuri kertoo, että tähän aikaan vuodesta palstoilla etsitään juurikin kesälomareissuilla kadonneita lemmikkejä.

– Kun katsotaan koko vuotta, uuden vuoden ilotulitteet ovat yksi karkumatkan laukaiseva tekijä. Silloin lemmikkejä karkaa todella paljon. Sitten tahti rauhoittuu hetkeksi, korkeintaan muutamaksi kuukaudeksi, Ankkuri kertoo.

Keväällä tahti alkaa taas nousta. Sitten tulee kesä.

– Kun ihmiset lähtevät mökeilleen, lemmikkejä katoaa aina. Kesälomamatkalla kissa päästetään esimerkiksi vapaaksi autossa, ja kun tehdään pikapysähdys, kissa livahtaakin ykskaks ovesta pihalle, Ankkuri kertoo tyypillisen tarinan.

Tälläkin hetkellä Karkurit.fi-sivustolla jopa 300 kissanomistajaa etsii omaa kattiaan ympäri maata.

Kun lemmikki katoaa, monella lemmikinomistajalle menee sormi suuhun. Mitä tehdä, kun kissasta näkyy vain pörheä häntä sen painellessa metsään pakoon?

– Kissa yrittää aina lähteä kohti kotiaan. Jos se on karannut kaukana kotoa, se palaa todennäköisesti samaan paikkaan, mistä lähti karkuun. Sitten se etsii turvapaikan tai suojan läheltä tätä paikkaa, Ankkuri kertoo.

Mitä tehdä, jos kissa katoaa?

– Jos kissa ei löydä kotiin, se usein palaa sinne, missä on nähnyt omistajansa viimeksi.
– Säde katoamispaikasta kannattaa ulottaa noin puoleen kilometriin.
– Katoamispaikkaan kannattaa jättää ruokaa ja tuttu tuoksu, esimerkiksi omistajan vaatekappale.
– Jos mahdollista, joku lemmikille tuttu henkilö voi käydä silloin tällöin katoamispaikalla huhuilemassa ja kutsumassa lemmikkiä.
– Tee ilmoituksia kadonneesta, vie "katoamisilmoituksia" paikan päälle.
– Sosiaalisen median kautta monet lemmikit ovat löytäneet takaisin kotiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.