Äänekoskella odotetaan uutta tehdasta: "Kyllä minä havukuidusta valmistettuihin vaatteisiin voin pukeutua, jos ne eivät pistele"

Metsä-Group julkisti 40 miljoonan euron koelaitosinvestoinnin Äänekoskelle maanantaina. Konsernin innovaatioyhtiö Metsä Spring ja japanilainen Itochu Corporation perustavat tekstiilikuitua valmistavan koelaitoksen 1,2 miljardin sellutehtaan kylkeen. Tekstiilikuitua kehrätään modernin tehtaan valmistamasta ei-kuivatusta paperisellusta nykytekstiilin valmistusta ympäristöystävällisemmin.

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuonoselle päätös ei ollut yllätys, mutta kovasti kaivattu.

– Vihdoinkin, voisi tähän sanoa. Päätös on odotettu ja toivottu. Biotuotetehdas-nimitys alkaa tämän myötä saada katetta. Tämä liittyy kiinteästi meillä toteutettuun Plänet B-hankkeeseen, jossa on valmisteltu biotalousekosysteemin rakentamista Äänekoskelle. Tämä tärkeää siksikin, että biotalous on Suomen hallituksen kärkihankkeita, pohtii Tuononen tuoreeltaan päätöksen julkistamisen jälkeen.

Kirjastoon asioimaan patikoivalle Hannele Hultille päätös oli täysin uusi asia.

– Sain kuulla siitä juuri sinulta. Jättitehdaspäätös oli iloinen asia ja toi kovasti virettä kaupunkiin, mutta nyt tunnelmat ovat jo tasaantuneet. Kaikki työtä ja toimeentuloa tuova panostus on Äänekoskelle ja laajemminkin hyvä. Kyllä minä havukuidusta valmistettuihin vaatteisiin voin pukeutua, jos ne eivät pistele, naurahtaa Hult.

– Äänekosken tavoite on metsäbiotaloudessa suunnan näyttäminen maailmalle. Plänet B:n keskusteluissa on kartoitettu täkäläisten yritysten liiketoiminta potentiaalia ja tarpeita biotalousekosysteemin näkökulmasta. Rakennamme pohjaa start -up yritysten sijoittumiselle Äänekoskelle. Tuo investointipäätös nostaa ilman muuta Äänekosken houkuttelevuutta, sanoo Tuononen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .