Äänekosken asuntokauppa-aikeet herättävät keskustelua – valtuutetut saivat tietää kaupoista julkisuudessa liikkuneiden tietojen perusteella

Osa valtuustoryhmien puheenjohtajista suhtautuu aikeeseen kielteisesti.

Äänekosken kaupungin aikeet ostaa asunto-osakkeita toukokuussa valmistuneesta Rantapuiston kerrostalosta herättävät edelleen keskustelua.

Valtuutettu Pentti Salminen (sd.) kritisoi tällä viikolla paikallislehti Sisä-Suomen Lehden mielipidekirjoituksessaan valtuutettujen saaneen tiedon asiasta julkisuudesta.

Kaupunki antoi talon suunnittelu- ja rakennusvaiheessa urakoitsijalle alustavan lupauksen ostaa asuntoja, jos näyttää siltä, että ne eivät mene kaupaksi. Keskisuomalainen kertoi heinäkuussa, että huoneistojen velaton yhteishinta olisi 517 000 euroa.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa virallisesti kesäkuussa ja ehdotti kaupungin omistamalle Ääneseudun Asunnot Oy:lle, että yhtiö ostaisi osakkeet. Yhtiö päätti olla ostamatta asuntoja.

Valtuustoryhmien puheenjohtajien mukaan valtuustolla ei ollut tietoa kaupungin lupauksesta. Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Seppo Ruotsalainen ei halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtajan Matti Virtasen mukaan asiaa käsiteltiin hallituksessa noin kaksi vuotta sitten suullisesti.

– Tuli esille, että tällaista keskustelua virkamiesjohto on käynyt rakennuttajan kanssa ja voisiko rakennuksen käyntiin lähtöä auttaa, jos kaupunki olisi siinä mukana.

Tuossa hallituksessa mukana ollut perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Marke Tuominen kertoo, että hallitus hyväksyi yksimielisesti, että kaupunki varautuisi ostamaan 1–3 asuntoa tarvittaessa.

– Varmaan ajateltiin, että asunnot menevät kaupaksi tai ei monta jää. Se on ihan maan tapa, että saadaan rakennus käyntiin.

Tuomisen mielestä valtuustolle olisi pitänyt kertoa talousarviota tehdessä mahdollinen tuleva ostopäätös, mikäli Ääneseudun Asunnot ei asuntoja ostaisi.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Leila Lindell sanoo, että nykyisen hallintosäännön mukaan valtuustolle ei ole ollut pakko kertoa lupauksesta, mutta se olisi ollut korrektia.

– Tärkeää olisi, että valtuutetut tietävät, missä ollaan menossa ja harrastetaan avointa asioista kertomista kuntalaisille.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Kimmo Tuikan mukaan päätöksentekijöitä ei pitäisi sitoa suupuheilla etukäteen.

– Se on vähän huonoa hallintokäytäntöä, että tällaisia asioita etukäteen sovitaan jossain.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Tommi Lunttilan mukaan valtuuston olisi ollut hyvä tietää asiasta etukäteen, koska se liittyy kaupungin strategian ulkopuolelle.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa elokuun lopussa. Virtasen mukaan hallitus keskustelee ja päättää 1–3 asunnon lunastamisesta, kuten kaksi vuotta sitten keskusteltiin.

– Määrärahakysymyksenä päätösvalta asiassa on mielestäni kuitenkin kaupunginvaltuustolla.

Lindellin mukaan on riski, että kaupoista tulee ennakkotapaus. Hän uskoo, että keskustan ryhmä ei ole ostamisen takana.

– Pitää olla tiedossa, miten päätös vaikuttaa pidemmällä aikavälillä seuraavissa hankkeissa. Toisaalta luottamuksen säilytys yrityksiin päin on tärkeää, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

Tuomisen mukaan kaupunki tarvitsee myös hyväkuntoisia vuokra-asuntoja, vaikka vuokra-asuntoja olisi tyhjillään.

– Itse en lupauksiani ala perumaan. Päätös on tehty kaupungin elinvoiman ja asukkaiden viihtyväisyyden parantamiseksi. Eiköhän kaupunginhallituksen neuvottelussa löydetä tasapainoinen ratkaisu siitä, kuinka monta asuntoa ostetaan.

Tuikan mielestä kaupungin tehtäviin ei kuulu asuntobisnes, kun sillä on tytäryhtiö, joka huolehtii asunto-omaisuudesta.

– Niiden, jotka ovat lupausta olleet tekemässä, pitäisi pysyä sen takana, mutta ei tämä valtuutettuja sido.

Lunttila odottaa lisää tietoa asiasta. Hänestä asuntojen ostaminen vaikuttaisi muidenkin kiinteistöjen arvoon eikä kuulu kaupungin tehtäviin.

– Haluamme kokoomuksessa kuulla hyvät perustelut, miksi tämä asia on mennyt näin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .