Äänekosken kaupunki esittää työministeriölle aktiivimallista luopumista

Äänekosken kaupunki vetoaa työministeriöön, että se luopuisi aktiivimallista koko maassa. Poikkeuksellinen kunnan vetoomus syntyi äänestyspäätöksellä vasemmiston äänillä 25–17 maanantaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Alkuperäinen ehdotus muuttui kaupunginhallituksen viime viikon käsittelyssä. Alkuperäisen ehdotuksen mukaan Äänekosken kaupunki tarjoaisi aktiivimallin ehtojen täyttävää työllistämis- ja koulutustoimintaa äänekoskelaisille työnhakijoille, mikäli ehtoja täyttäviä toimenpiteitä ei muutoin ole riittävästi tarjolla. Sen allekirjoitti 29 valtuutettua.

Kun virkamiesselvitys osoitti toimenpiteiden hinnan nousevan yli 700 000 euron, aloitteen tehnyt kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Sirpa Martins (vl.) muutti sen koko maata kattavaksi aktiivimallista luopumisvetoomukseksi. Kaupunginhallituksen päätösesitys syntyi äänin 4–5, ja se ennakoi mielipiteiden jyrkkää jakaantumista myös valtuustossa.

Keskustelun alussa Marke Tuominen (ps.) totesi, että ei ole allekirjoittanut muuttunutta aloitetta. Keskustan Leila Lindell (kesk.) esitti pohjaksi kaupunginjohtaja Matti Tuonosen esitystä. Sen mukaan kaupunki ei muuttaisi aktiivimalliin liittyviä käytäntöjä tai esittäisi vetoomuksia sen suhteen. Matti Tiusanen (kesk.) totesi valtuuston ottavan vetoomuksella liian ison roolin ja kaupunginjohtaja Tuononen oli samoilla linjoilla. Tuonosen mukaan Äänekosken tulee ottaa kantaa lakeihin silloin, kun siltä pyydetään virallista lausuntoa.

Martinsin mukaan päätösesitys ei hengeltään muuttunut.

– Aktiivimalli haittaa työttömän arkea ja äänekoskelaista ei kiusata. Tässä pakkolunastetaan äänekoskelaisten ostovoimaa. Mikä on oikea paikka tätä käsitellä, jos ei valtuustosali, penäsi Martins.

Martins sai näkemykselleen tukea Simo Holopaiselta (vs.) ja Pentti Salmiselta (sd.)

– Kannanottoomme osataan suhtautua, ei tämä syökse Suomea sosialismiin, lohkaisi Salminen.

12 ei-vasemmistolaista valtuutettua jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .