Äänessä on kopittoman traktorin nostalgian salaisuus – "Vanhan Zetorin putputus on ollut kylällä työn ääni"

Kalmarin Nahjukselle Saarijärvelle kokoontui jo yhdeksännen kerran suuri joukko vanhoja menopelejä lauantaina. 25 kopittoman traktorin lisäksi seurantalon kentällä nähtiin viitisenkymmentä muuta vanhaa kulkuneuvoa.

Tapahtumaa juontanut Eero Hiironen kertoi, että ajatus kopittomien traktoreiden kokoontumisajosta sai alkunsa, kun kylällä järjestettiin vuonna 1998 vanhanajan maatalousnäyttely, jossa esillä oli ainoastaan vanhoja maatalouskoneita ja -laitteita.

– Siitä tätä lähdettiin kehittämään ja ainahan tapahtumaa voi kehittää edelleen eteenpäin, Hiironen visioi.

Hänen mukaansa vanhat työkoneet kiinnostavat etenkin muistojen vuoksi.

–  Se vanhan Zetorin putputus on ollut kylällä työn ääni. Kun maatalousnäyttelyssä aikanaan käynnistettiin maamoottori, pysähtyi jokainen paikallaolija kuuntelemaan sen ääntä.

 

Myös Erkki Valkola tunnusti omistavansa vuosimallin 1956 Zetor 25A:n puhtaasti nostalgian vuoksi.

– Kyllä tämä eläkemiesten nostalgiaa on. Nämä ovat nuoruusvuosien koneita, joilla on opeteltu tekemään töitä.

Valkolan omistuksessa Zetor on ollut vasta nelisen vuotta. Se löytyi eteläsuomalaiselta tilalta, jossa se oli ollut vuodesta 1956 lähtien. Valkola on siis vasta toinen omistaja.

– Kaikki osat olivat tallessa, mutta laatikoissa. Paketti oli vähän samanlainen, kuin ostaisi uusia huonekaluja, itse koottava. Tämän entisöintiä oli aloitettu, mutta into oli jäänyt kesken. Täällä Zetor laitettiin kuntoon, mutta ei sillä töitä enää tehdä. Juhannusajelu ajetaan ja täällä olen luvannut ajeluttaa porukkaa lavalla.

Zetorin huippunopeus on 40 kilometriä tunnissa, mutta pikkuteillä sekin on kova vauhti, töyssyt uhkaavat tiputtaa kuskin pukilta.

– Mutta näillä keleillä tuulee edestäpäin ja ääni, Zetorin oma päkätys kuuluu. Siinä on tunnelmaa.

 

Jaakko Honkosen vuoden 1950 Ferguson pääsee edelleen välillä töihin, kopittomalla klassikkotraktorilla tehdään pieniä töitä, kuten kärryjen siirtoa paikasta toiseen.

– Ostin tämän ihan ajokuntoisena 10 vuotta sitten, isompia remontteja tähän ei ole tarvinnut tehdä. Ja tarvittaessa osia löytyy edelleen hyvin.

Honkonen aloitti traktorin ajamisen juuri samanlaisella Fergusonilla.

– 5-vuotiaana pääsin ensimmäisen kerran ajamaan naapurin Fergusonilla, se oli tällainen samanlainen harmaa. Kyllä tällä ajellessa herää paljon muistoja.

Honkonen myönsi, että nykytraktoreiden rinnalla 1950-luvun työkone on työkäytössä likimain tarpeeton.

– Mutta pitäähän pojilla leikkikaluja olla. Muistoja tällä voi varastoida samalla kun ajaa huippunopeudella, joka on 20 kilometriä tunnissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .