Äänestyspaikalle kiemurteli pitkä jono: "Näissä vaaleissa on opiskelijoiden näkökulmasta positiivinen vire"

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen edustalla kiemurteli keskiviikkona pitkä jono opiskelijoita, jotka odottivat vuoroaan ennakkoäänestämään. Ensimmäinen äänestäjä tasan kello 10, kun vaalihuoneiston ovi aukesi, oli Jyväskylän Ylioppilaskunnan (JYY) hallituksen puheenjohtaja Topias Peltonen.

– Yliopisto-opiskelijat ovat ikäluokassaan yhteiskunnallisesti valveutuneita, seuraavat aikaa ja politiikkaa ja haluavat vaikuttaa, sanoi Peltonen pitkän jonon kärjessä.

Opiskelijoita oli tosin kannustettu paikalle, äänestystempauksen takana olivat Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) sekä Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK). Vastaava tempaus järjestettiin muillakin korkeakoulupaikkakunnilla.

Vaikka vaikuttaminen on tärkein motiivi äänestämiselle, tempaus loi myös yhteistä henkeä. Esimerkiksi ammattikorkeakoulun Rajakadun kampuksella innokkaimmat odottivat vaalihuoneiston ovien aukaisemista yön yli teltassa.

– Näissä vaaleissa on opiskelijoiden näkökulmasta nyt positiivinen vire. Esimerkiksi Keskisuomalaisen vaalikoneen mukaan yli 80 prosenttia ehdokkaista haluaa perua koulutusleikkaukset. Toisaalta neljä vuotta sitten oli myös hyvä fiilis, kun jokainen vakuutti, ettei koulutuksesta leikata, ja toisin kävi, Peltonen hymähtää.

 

Peltonen toivoo, että valitut kansanedustajat ottaisivat vakavasti huolekseen myös ilmastonmuutoksen. Se on kysymys, joka kiinnostaa nuoriakin.

– Yritämme aktivoida opiskelijoita äänestämään ja vaikuttamaan kaikissa vaaleissa, myös kevään EU-vaaleissa, Peltonen sanoi.

Työsarkaa riittää, sillä viime EU-vaaleissa 18–24-vuotiaista suomalaisnuorista vain 10 prosenttia käytti äänioikeuttaan, kun esimerkiksi Ruotsissa vastaava luku oli yli 60.

Vaikuttaminen yhteisiin asioihin motivoi jonossa vuoroaan odottaneita Laura Metsävirtaa, 27, ja Noora Koskelaa, 20. Metsävirta ei ollut vielä hetkeä ennen äänestyskoppiin menoa aivan varma ketä äänestää, ja Koskelakin arpoi viimeiseen asti kahden ehdokkaan välillä.

– Omalta ehdokkaaltamme odotamme sitä, että hän toimisi aktiivisesti Suomen talouden tasapainottamiseksi, molemmat sanoivat.

Heidän mielestään vakaa talous vaikuttaa myös opiskelijoiden elämään ja hyvinvointiin.

Rene Hirvelä, 19, äänesti nyt toisissa vaaleissaan. Ensimmäiset olivat presidentinvaalit.

– Ehdokas on selvillä, ja mikäli hän tulee valituksi eduskuntaan, toivon hänen tarttuvan ilmastokysymyksiin, Hirvelä sanoi.

 

Opiskelijat saivat äänestämisestä haalaritarran, ja tarra on luvassa myös EU-vaaleissa äänestäville sekä omassa edustajistovaaleissa äänestäville.

– Kannustamme myös kertomaan äänestämisestä kavereille ja sosiaalisessa mediassa ja tätä kautta aktivoimaan mahdollisimman monia nuoria. Äänestämällä me olemme demokratian sankareita, JYY:n hallituksen jäsen ja tempauksen järjestelystä vastannut Ira Vainikainen sanoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .