Äänikuningatar Sanna Marin ei pyri Tampereen pormestariksi – ei halua jättää valtakunnan politiikkaa

Marin on kansanedustaja ja SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Tampereella SDP:n kunnallisjärjestön edustajisto päättää illalla pormestariehdokkaastaan. Edustajisto kokoontuu kello 18 ylimääräiseen kokoukseen pohtimaan asiaa.

SDP:n kansanedustaja Sanna Marin ilmoitti tänään blogissaan, ettei pyri Tampereen pormestariksi.

Marin sanoo, ettei ole valmis jättämään tehtäviään valtakunnan politiikassa. Hän on kansanedustaja ja SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja.

– Valintaani helpottaa tieto siitä, että Tampere saa varmasti hyvän sosialidemokraattisen pormestarin tulevalle valtuustokaudelle, Marin kertoo blogissaan.

SDP oli kuntavaalien suurin puolue Tampereella, ja Marin keräsi eniten henkilökohtaisia ääniä, lähes 5 800.

– Jatkan työtä kaupungin ja tamperelaisten ihmisten eteen kaupunginvaltuutettuna, hän kirjoittaa.

Tampereen pormestarikeskustelussa esillä ovat olleet myös SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly, kansanedustajat Pia Viitanen ja Jukka Gustafsson sekä SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Atanas Aleksovski. Viitanen kertoo Facebookissa ja Twitterissä, ettei ole käytettävissä tehtävään.

Tampereella SDP ei ennen kuntavaaleja nimennyt pormestariehdokastaan.

Helsingissä SDP:n vaihtoehdot vähenevät

Helsingissä SDP:llä näyttää olevan vaikeuksia löytää apulaispormestarin tehtävään sopivaa henkilöä. Helsinki siirtyy kesäkuussa pormestarimalliin, ja puolue on saamassa kuntavaalituloksen perusteella yhden apulaispormestarin paikan.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että puolueen vaikutusvaltaisimpiin poliittikkoihin viime vuosien aikana kuulunut Pilvi Torsti ei ole käytettävissä tehtävään. Jo aiemmin pormestariehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen on kieltäytynyt tehtävästä.

Helsingin piirihallituksesta ei kerrota, onko muita nimiä soviteltu tehtävään tai onko muita jo kieltäytynyt siitä.

– En voi ottaa kantaa, ketä esitämme. Meillä on onneksi useita päteviä vaihtoehtoja, sanoi piirihallituksen varapuheenjohtaja Antti Koskela STT:lle.

SDP:ssä kuntavaalien äänikuningasta, kokoomuksen Jan Vapaavuorta pidetään selkeänä valintana itse pormestariksi.

– Meillä ei ole suunnitelmaa haastaa sitä. Tämän vaalituloksen jälkeen olisi vaikeaa leipoa siihen tehtävään ketään muuta, Koskela sanoi.

Apulaispormestariksi valittavan henkilön on oltava valtuutettu tai varavaltuutettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.