Ähtärin ahmat lähtevät Saksaan

Ensi viikon keskiviikkona kaksi ahmaurosta aloittaa matkansa Ähtäri Zoosta kohti Saksaa. Lüneburger Heiden Wildparkiin muuttavat kaksivuotiaat ahmaurokset Kamppi ja Kätkä.

Vaikka Kamppi ja Kätkä lähtevätkin toiseen maahan, ei Ähtärin ahmatarha jää tyhjilleen. Eläintenhoitajat kertovatkin kuulleensa viime aikoina ahmanpesästä ääniä, jotka viittaavat uusiin pentuihin.

- Tällä hetkellä ahmoja ei häiritä pesässä, vaan hoitotoimenpiteet tehdään pesän ulkopuolella ainakin kahden viikon ajan. Näin halutaan varmistaa, että ahmanpennut pääsevät turvallisesti ja häiriöttä kasvamaan isommiksi, Ähtäristä kerrotaan.

Ähtäri Zoo on ollut ensimmäisiä eläinpuistoja ja -tarhoja Euroopassa, jossa ahmat ovat lisääntyneet. Ensimmäinen ahma, Mörri-niminen ahma, syntyi Ähtärissä vuonna 1982. Mörri muutti myöhemmin Ranualle.

Eläinten muuttomatkat ulkomaille ovat varsin yleisiä. Ähtäristä eläimiä on muuttanut muun muassa Ranskaan, Sveitsiin, Norjaan ja Venäjälle. Myös Suomen sisällä muuttoja on tehty. Ähtärin eläinpuiston eläimiä onkin kulkeutunut myös Korkeasaareen ja Raunalle.

Eläinpuistoissa on riittänyt vipinää ympäri talven, ja ahma tuskin jää talven ainoaksi lisääntyjäksi.

Kevät on jo aivan tuloillaan, siitä kielii myös se, että Ähtärin eläinpuiston karhujen kerrotaan heräävän talviuniltaan maaliskuun 15. päivä. Karhujen heräämistä juhlistetaankin Ähtärissä Karhujen Herääminen -tapahtuman voimin. Tapahtumaan Haaga-Helia ammattikorkeakoulun keittiömestariopiskelijat tuovat lähiruokaan ja -tuotteisiin perustuvan Karhujen Kevättorin.