Äidin mitta täyttyi: "Ei ole ratkaisu, että lapsi laitetaan hiihtämään, jos vanhemmat eivät maksa laskettelulippua" – Jatkossa koulu maksaa teemapäivät tarvittaessa Jyväskylässä

Jyväskylän peruskouluissa tehdään välitön ryhtiliike ja ryhdytään noudattamaan kirjaimellisesti perustuslakia, joka takaa jokaiselle oikeuden maksuttomaan perusopetukseen.

– Opetuksen maksuttomuudesta on muistutettu rehtoreita, sillä käytännöt ovat vaihdelleet, palvelujohtaja Sami Lahti toteaa.

Maksuttomuudesta on lipsuttu koulupäivän aikana tehtävien retkien ja teemapäivien yhteydessä. Huoltajilta on pyydetty rahaa muun muassa kyydityksiin ja pääsylippuihin.

– Näin saa edelleenkin tehdä, mutta pitää muistaa samalla kertoa, että maksaminen on vapaaehtoista. Sekin on kerrottava, että myös vapaaehtoisesta maksusta kieltäytyvän lapsi pääsee osallistumaan maksulliseen tapahtumaan, ja tällöin kustannukset maksaa viime kädessä koulu, Lahti sanoo.

Pitääkö koulujen perua jo sovitut retket ja teemapäivät, kuten perinteinen Toukofest, jos tapahtumien budjetit ”pettävät” vanhempien maksuhaluttomuuden takia?

– Tällaisista tapauksista neuvottelemme tapauskohtaisesti koulun kanssa. Retkien peruminen ei ole oppilaiden edun mukaista ja asiaan tulee löytää järkevä ratkaisu, Lahti vastaa.

Jatkossa Jyväskylän peruskoulujen tulee suunnitella lukuvuotensa teemapäivät ja retket niin, että tarvittaessa koulu pystyy itse kustantamaan kaikki kulut.

Jyväskyläläisen alakoulun oppilaan äitiä Anna-Kaarina Auteretta on jo vuosia hiertänyt Jyväskylän koulujen suhteellisen yleinen tapa järjestää koulupäivän aikana retkiä ja teemapäiviä, joihin vanhemmilta kerätään rahaa.

– Maksuton perusopetus on minulle periaatteen kysymys, hän painottaa.

Autereen ”kamelin selän katkaisi” lapsensa koulun ulkoilupäivä, jonka toteutumiseksi vanhempien odotetaan kustantavan oppilaiden laskettelu- ja keilausmaksuja. Kyse on muutamista kympeistä.

– Se, että maksusta kieltäytyvän lapsi laitetaan useaksi tunniksi hiihtämään, ei ole ratkaisu. Se vain eriarvoistaa oppilaita ja aiheuttaa lapselle jopa häpeän tunnetta, Autere sanoo.

Autereen mukaan Jyväskylässäkin on paljon perheitä, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa rahoittaa kouluretkiä – edes muutamalla kympeillä.

– On työttömyyttä ja sairauksia, joista ei haluttaisi puhua, mutta koetaan kuitenkin velvollisuudeksi kertoa syyksi koululle. Ei se näin saa olla, Autere sanoo.

Johtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta kertoo, että koulut perivät huoltajilta tai vanhemmilta teemapäivä- ja muita maksuja ”pakollisina menoina” lähinnä ajattelemattomuuttaan.

– Laki on maksuttomuuden suhteen hyvin yksiselitteinen. Kuntien tulisikin varata kouluaikana toteuttavien retkien rahat jo ennakkoon vuosibudjeteissaan, Lahtinen sanoo.

Hän korostaa, että maksuttomuus koskee myös leirikouluja ja luokkaretkiä, joihin pitää päästää osallistumaan myös ne oppilaat, joiden perheet eivät ole osallistuneet talkoorahoitukseen.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa on käsittelyssä parhaillaan kolme kantelua liittyen perusopetuksen maksullisiin retkiin ja teemapäiviin koulupäivän aikana.

Ratkaisut annetaan kuluvan vuoden aikana.

Kortepohjasta Virroille kympin omavastuulla

Jyväskylän Kortepohjan koulun 6A-luokka lähti maanantaina innosta puhkuen leirikouluun Nuorisokeskus Marttiseen Virroille. Varainkeruu käynnistettiin jo 2,5 vuotta sitten.

– Vanhemmat tekivät periaatepäätöksen ja sen jälkeen reissua on suunniteltu yhdessä, luokanopettaja Jaakko Aninko kertoi.

 

Luokka keräsi rahaa jakamalla kaupunginosalehteä, järjestämällä bileitä koululla sekä pitämällä kahviota vanhempainilloissa.

– Omavastuuksi jäi vain kymmenen euroa. Sekin summa olisi ehditty kerätä talkoilla, mutta vanhemmat päättivät, että tuon suuruisen omavastuun voi maksaa.

Aningon mukaan kymmenen euron omavastuusta kieltäytyvän lapsikin olisi päässyt reissuun, sillä summa olisi katettu muulla tavoin.

– Leirikouluun osallistuminen on vapaaehtoista, Aninko sanoi.

Veronika Laihonen, 12, kertoi, että kolmen päivän ohjelmaan kuuluu muun muassa jousiammuntaa, sumopainia, seinäkiipeilyä sekä pakohuone.

– Valitsimme Virrat hinnan, etäisyyden ja ohjelman takia, hän kertoi. Sebastian Hintikka, 12, osallistui rahankeräykseen jakamalla Kortepohjalaista ja keräämällä arpajaisvoittoja.

– Eniten odotan jousiammuntaa ja pakohuonetta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .