Äidinmaidon myrkyt vähentyneet tuntuvasti

Suomalaisvauvojen saama äidinmaito on aikaisempaa puhtaampaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan joidenkin ympäristömyrkkyjen pitoisuudet ovat laskeneet lähes 85 prosenttia parissakymmenessä vuodessa.

Myrkkyjen vähentymisen taustalla ovat ruokavaliomuutokset ja teollisuuspäästöjen pieneneminen. Suomalaisten yleinen altistumislähde ympäristömyrkyille on Itämeren rasvainen kala, jota syödään aikaisempaa vähemmän.

Esimerkiksi dioksiiniyhdisteiden pitoisuudet ovat laskeneet kuudesosaan ja PCB-yhdisteiden viidesosaan aikaisemmasta.

Myrkyt saattavat aiheuttaa esimerkiksi hampaisiin kiillevaurioita. Niiden epäillään olevan riski myös muille kehityshäiriöille ja esimerkiksi kilpirauhasen toiminnan häiriölle.

Äidinmaidosta on selvitetty haitta-aineita vuodesta 1987 viiden vuoden välein. Uusin tutkimus alkaa syksyllä synnytysosastoilla Helsingissä, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Palokan senioritalon palo sammutettu: 168 asukasta evakuoitiin – talo paloi suurelta osin asuinkelvottomaksi ja tuli levisi myös naapuritaloon

Yön uutiskooste: Jyväskylän senioritalon palo sammutettu, Ilmatieteen laitokselta rankkasade - ja tuulivaroituksia, kotimaan lomakohteita loppuunmyyty

Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?

Larvanto oli mielisairaalassa, joi itsensä kuolleeksi ja käynnistettiin kaapeleilla, mutta juominen jatkui – vasta Jyväskylän AVOT-ryhmä tuki raitistumiseen

Yli 3 000 päihde- ja mielenterveyspotilaan hoito siirtyi sairaanhoitopiiriltä kaupungille Jyväskylässä: Potilailla hätä palveluiden jatkuvuudesta kaupungin taloustilanteessa

Uhrit ovat rohkaistuneet – seksuaalirikoksista tehtiin viime vuonna kolmannes enemmän rikosilmoituksia kuin vuonna 2017

Ambulanssin navigaattori on ajattanut jo kahdesti harhaan etsiessään aivoverenvuodon saaneen Jori Ijäksen asuntoa – mikä eteen, kun hätätapauksessa apu ei löydäkään paikalle?

Kotimaanmatkailun buumi täytti suosituimmat ranta- ja luontokohteet äärimmilleen – "Tällä erää menekkiä olisi päivittäin useammallekin luksussviitille"

Osa yrityksistä soittaa yhä taustamusiikkia luvatta – ravintolat ovat tunnollisimpia maksajia

Eteläiseen ja itäiseen Suomeen annettu rankkasade- sekä tuulivaroitukset

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.