Äidinmaidossa ympäristömyrkkyjä enää vähän

Ympäristömyrkkyjen pitoisuudet äidinmaidossa ovat vähentyneet "äärimmäisen pieniksi" viime vuosikymmeninä, eivätkä ne ole enää uhka imetykselle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL nettisivuillaan.

Äidinmaidossa huolta aiheuttavat esimerkiksi dioksiinit, PCB-yhdisteet, PBDE-yhdisteet sekä metyylielohopea. Dioksiineja muodostuu teollisuuden sivutuotteina ja epäpuhtaan palamisen seurauksena. PCB-yhdisteistä käytettiin aiemmin muuntajien ja kondensaattoreiden lämmönsiirtonesteenä ja sähköeristeenä. PBDE-yhdisteitä on käytetty laajasti palonestoaineena elektroniikassa ja muissa kuluttajatuotteissa. Metyylielohopea muodostuu ympäristössä epäorgaanisesta elohopeasta.

THL:n tutkija Riikka Airaksinen kirjoittaa aiheesta viime vuoden viimeisessä Kätilölehdessä. Hänen mukaansa huoli siitä, että laihduttaminen imettämisen aikana vapauttaisi kehoon kertyneitä ympäristömyrkkyjä äidinmaitoon, on aiheeton. Esimerkiksi kolme kuukautta kestävä laihdutus ei yleensä pudota painoa prosentuaalisesti kovin paljon, joten sen vaikutus ympäristömyrkkyjen vapautumiseen jää vähäiseksi.

Suomalaiset altistuvat ympäristömyrkyille pääasiassa ravinnon, erityisesti kalan, kautta. THL:n mukaan ympäristömyrkkyjen kokonaissaannista jopa yli 80 prosenttia tulee Itämeren rasvaisesta kalasta. Altistumista voi välttää noudattamalla kotimaisia kalansyöntisuosituksia ja ottamalla huomioon raskaana oleville ja imettäville äideille kohdistetut erityissuositukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.