Äidinmaidosta pulaa Jyväskylässä – uusia luovuttajia etsitään

Keski-Suomen keskussairaalan äidinmaitokeskuksessa on pulaa äidinmaidosta, ja äidinmaitokeskus etsii uusia äidinmaidonluovuttajia.

– Luovuttajaksi käy äiti, joka on terve, tupakoimaton ja päihteetön. Lisäksi luovutus on aloitettava ennen kuin oma vauva on kahden kuukauden ikäinen, äidinmaitokeskuksen palveluvastaava Jaana Hirvi kertoo.

Luovuttajaksi ryhtyvältä äidiltä täytyy myös tulla maitoa yli kolme desiä vuorokaudessa yli oman lapsen tarpeen.

Maitoa voi luovuttaa neljä kuukautta synnytyksen jälkeen. Maito toimitetaan äidinmaitokeskukseen joko tuoreena tai pakastettuna ja siitä maksetaan luovuttajalle 19 euroa litralta. Luovuttaja voi myös vuokrata sähkökäyttöisen rintapumpun luovutuksen ajaksi.

Tärkeää teho-osaston vauvoille

Äidinmaitokeskuksella on tänä vuonna ollut tavallista vähemmän äidinmaidonluovuttajia.

– Olemme joutuneet pari kertaa jopa ostamaan äidinmaitoa Mikkelistä ja Hämeenlinnasta, koska meillä ei ole ollut riittävästi omaan tarpeeseen, Hirvi sanoo.

Äidinmaito on tärkeää ravintoa vastasyntyneelle, sillä se sisältää kaikkia vauvan tarvitsemia ravintoaineita sopivassa suhteessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Kaikille äidinmaitoa tarvitseville vauvoille oman äidin maito ei riitä ja siksi tarvitaan luovutettua äidinmaitoa.

Sairaalassa äidinmaitoa menee erityisesti vastasyntyneiden teho-osastolla oleville vauvoille.

– Toivomme, että voisimme antaa äidinmaitoa myös naisten osastolle, mutta nyt kun luovuttajia on ollut vähän, olemme pystyneet antamaan sitä todella huonosti, Hirvi harmittelee.

Luovuttajaksi haluava äiti voi ottaa yhteyttä keskussairaalan äidinmaitokeskukseen, josta saa lisätietoja ja neuvoja siitä, miten luovuttajaksi pääsee. Ennen luovuttajaksi hyväksymistä äidiltä myös otetaan muun muassa verikokeet ja maitonäytteet.

Lisätietoja äidinmaidonluovutuksesta saa äidinmaitokeskuksesta, puh. 014 269 1935.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .