Äiti pahoinpiteli lastaan turhin insuliinipistoin – taustalla mahdollisesti Münchausenin oireyhtymä

47-vuotias nainen syyllistyi pahoinpitelyyn pistämällä lapseensa insuliinia ilman lääketieteellistä perustetta. Keski-Suomen käräjäoikeuden keskiviikkona antaman tuomion mukaan tekokertoja oli kaksi.

Molemmat tapahtuivat vuonna 2014 lapsen ollessa 6-vuotias. Ensimmäisen tapauksen jälkeen lapsi joutui sairaalaan tutkimuksiin ja osastoseurantaan. Toisella kerralla lapsen tilan kävi tarkastamassa ambulanssihenkilöstö.

Oikeudessa nainen kiisti ensimmäisen insuliinipiston. Toisen hän myönsi, mutta kyse oli hänen mukaansa vahingosta, sillä hän oli erehtynyt lapsesta.

Oikeus piti lähtökohtaisesti epäuskottavana, että äiti sekoittaisi omat lapsensa keskenään etenkin tilanteessa, jossa on kysymys insuliinin kaltaisen, väärin käytettynä jopa hengenvaarallisen lääkkeen antamisesta.

Lasten astmaoireet hävisivät, kun he muuttivat isänsä luo

Oikeus huomioi olevan epätavanomaista, että äiti pahoinpitelisi kuvatulla tavalla lastaan. Syyttäjä esitti naisen teon mahdolliseksi motiiviksi niin sanottua Münchausen by proxy -syndroomaa. Oireyhtymästä kärsivä tuottaa tai sepittää somaattisia tai psyykkisiä oireita toiselle henkilölle.

Oikeudenkäynnissä oireyhtymästä vastaanotettiin todistelua, jonka mukaan häiriöstä kärsivä lähiaikuinen, useimmiten äiti, saattaa liioitella lapsellaan todetun sairauden oireita ja tuottaa ylimääräisiä oireita. Täysin terveen lapsen osalta saatetaan tuoda sitkeästi esille keksittyjä oireita, jolloin tyypillistä on, että niitä ilmenee vain kyseisen aikuisen läsnä ollessa. Oireita voidaan myös aiheuttaa esimerkiksi yli- tai alilääkitsemällä lasta, myrkyttämällä tai manipuloimalla lapsen ravitsemusta. Oireyhtymään voi kuulua myös huoli siitä, että joku kaltoinkohtelee lasta.

Oikeudessa kävi ilmi, että perheen lapsilla on mittava sairaushistoria ja paljon käyntejä terveydenhuollossa. Sen jälkeen kun lapset siirtyivät asumaan isänsä luo olivat esimerkiksi heidän astmaoireensa hävinneet ja lääkitys lopetettu, eikä myöskään aiemmin olleita homealtistusoireita enää ilmennyt.

Oikeus arvioi oireyhtymän naisen teon mahdolliseksi motiiviksi. Syyttäjän vaatimusta naisen määräämisestä mielentilatutkimukseen oikeus ei kuitenkaan nähnyt vastoin tämän omaa tahtoa perustelluksi.

Nainen julkaisi lastensa terveystietoja

Naisen todettiin syyllistyneen myös yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen ja kunnianloukkaukseen. Hän julkaisi 2015–2016 internetissä eri sivustoilla muun muassa lapsiensa yksityiskohtaisia ja arkaluontoisia terveystietoja sekä erilaisia halventavia väitteitä lasten isästä. Nainen oli myös tehnyt lukuisia perättömiä lastensuojeluilmoituksia, joissa väitti miehen laiminlyöneen lastensa terveydenhuollon ja huolenpidon.

Nainen kiisti syyllisyytensä rikoksiin, koska piti tekemiään ilmoituksia perusteltuina ja kirjoituksissaan internetiin sanoi tarkoituksenaan olleen omasta tilanteestaan kertomisen, ei toisten loukkaamisen.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Maksettavaksi määrättiin korvauksia yhteensä liki 23 000 euroa.

Tästä on kyse: Münchausenin oireyhtymää sairastava sepittää tai aiheuttaa oireita

– Oireyhtymän nimi viittaa 1700-luvulla eläneeseen paroniin, joka tuli kuuluisaksi hyvänä tarinankertojana.

– Käsite otettiin käyttöön 1950-luvulla ja sillä kuvattiin sairaalasta toiseen kiertäviä, valheellisen elämäntarinan kertovia ja itse keksimiään tai aiheuttamiaan oireita valittavia potilaita.

– Kyseessä on itse aiheutettu häiriö – vääristynyt, pakonomaisesti toistuva sairauskäyttäytyminen ilman aitoa sairautta.

– Potilaiden sepittämien tai aiheuttamien oireiden vuoksi lääkärit ryhtyvät liiallisiin tai aiheettomiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin.

– Ryhmään kuuluu huoltajan lapselle sepitetty tai aiheutettu sairaus.

– Myös puoliso tai iäkäs vanhempi voi joutua sijaispotilaaksi.

Lähde: Duodecim

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .